Blaha Lujzáról tartank kerekasztal-beszélgetést Budapesten, a Habsburg Történeti Intézetben szerdán.

Fotó: Wikipedia, illusztráció


Fotó: Wikipedia, illusztráció

Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából: Blaha Lujza, a nemzet csalogánya címmel tartank kerekasztal-beszélgetést Budapesten, a Habsburg Történeti Intézetben szerdán.

A rendezvényen Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) muzeológusa Blaháné, avagy a nemzet csalogánya címmel Blaha Lujza kultuszáról beszél. Kiss Csilla művelődéstörténész, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium tanára Blaha Lujza, a márkanév címmel tart előadást. A délután 17 órakor kezdődő beszélgetés moderátora Nagy Beatrix, a Habsburg Történeti Intézet tudományos titkára. 

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Habsburg Történeti Intézet rendezvénye egy kerekasztal-beszélgetésekből álló portrésorozat része – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A beszélgetéseken az Osztrák-Magyar Monarchia kulturális világát reprezentáló szereplőket és az időszakot feldolgozó, ábrázoló szerzőket mutatják be. Céljuk, hogy az ismert személyiségek korabeli megítélését, utólagos kultuszát és emlékezetét idézzék fel. A szerdai beszélgetés Blaha Lujzáról, a korszak egyik legismertebb színésznőjéről szól.

(MTI)