Fotós: deim balázs

A Bormámor című darab napjainkban játszódó történet, egy profitorientált bortermelő cégen keresztül mutatja be társadalmunkat a maga kríziseivel.
Ebben a trendi székházban jelenik meg a Hamvas Béla szellemiségét megidéző férfi, Béla, a Mester. Ebben a közegben ő a földönkívüli, a spontán gyerek, a bohóc, a bölcs, aki térítését úgy kezdi meg, hogy különböző álarcok mögé bújva beférkőzik a cég mindennapjaiba, feldúlva ezzel a megszokott életrendet. Fegyverként az igazi bort használja.

Lassan feltörnek a ki nem mondott érzések, igazságok, kiderülnek elrejtett titkok, felszakadnak régi sebek és a cég illegális működésére is fény derül. A céget felszámolják, a lavina mindenkit elsöpör. Tíz év múlva, egy meghitt beszélgetés közben kiderül, hogy az élet egyáltalán nem kiszámítható, és hogy a profit nem egyenlő a boldogsággal.

„Élni annyi, mint megrázva lenni, annyi, mint önkívületben lenni, megrendülve lenni, mint a gyökerekkel kitépve lenni, mint kínlódni és őrjöngeni a meglepetéstől és a csodálkozástól, a fájdalomtól és a zavartól, a borzalomtól és az örömtől, a meghittségtől és a félelemtől, a szenvedéstől és a gyönyörűségtől. Az életnél nincs természetellenesebb. Az élet kegyelem” – írja Hamvas Béla.

– Hamvas segítségével szeretnénk itt és most tükröt tartani mai világunknak. Hamvas gondolatiságának mentén életről, borról, kapcsolatokról, nőről és férfiról, a mai valóságról beszélni. Ki lép tovább saját vágyain és ki marad a helyén, megfosztva magát a szellemi fejlődés lehetőségétől? Hamvas Béla gondolatainak segítségével a lehetséges kiutat keresi a válságból, a sokszor burleszkbe hajló ironizálás során, nem feledkezve meg arról, hogy üdvösség vagy elkárhozás a tét – foglalja össze a darab szellemi magvát Jaross Viktória, a darab írója, rendezője. Jaross Viktória elmondta, az előadás zeneiségének három rétegét egyrészt Szirtes Edina Mókus különböző műfajokra, népzenei hagyományokra épülő, dallamos sanzonok, illetve a városi szomorú dalok eklektikus songjai, másrészt Jammal beatbox zenéje, Rieger Attila gitárszólói, harmadrészt a spanyol film zeneszerző, Ivan Palomares emelkedettebb, olykor szakrális hangulatú klasszikus stílusú zenéje adja meg.

A bemutató tervezett időpontja, helyszíne: december 9. és 10. 19 óra, Szentendre, Városháza díszterme (Szentendre, Városház tér 1-3.).

Az előadás szövegét Jaross Viktória rendező, koreográfus és Juhász Kristóf író, újságíró szerezte Hamvas Béla műveinek segítségével.

Szentei A.

A Bormámor című darab szereposztása:

BÉLA: A Mester, avagy A Munkanélküli Vándorfilozófus Szélyes Imre

HIPSZTER: A Főnök – Kleine Tibor – A Cég Vezetője Almási Sándor

PR KATI: A Feleség, Hamaritsné Sóos Katalin, A Cég Pr Menedzsere Kakasy Dóra

PÉTER: A Férj, Hamarits Péter, Az Értékesítő Kautzky Armand

BIBERA Néni: A Gondnok Erdei Júlia

BENJI: A Tanítvány, Runner, Fiatal Borász Balassa Levente

IVETTKE: Az Asszisztens Ozvald Enikő

STEINER BÁ: A Tulajdonos, Milliomos Vegyész-Professzor Mécs Károly

MODELL, TV BEMONDÓ, HAMU BÉLÁNÉ, RIPORTER: Hegyi Dávid

Zenészek: Rieger Attila, Fekete János Jammal

Díszlet- és Jelmeztervező: Daróczi Sándor

Jelmeztervező asszisztens: Balika Anna

Zeneszerző: Szirtes Edina Mókus, Fekete János Jammal

Társíró, Dramaturg: Juhász Kristóf

Rendezőasszisztens: Ozvald Enikő

Rendező, Író, Koreográfus: Jaross Viktória