Bujtor István személye és a Balaton elválaszthatatlanok voltak egymástól. A színész ugyanis amellett, hogy szenvedélyesen vitorlázott, saját balatoni alteregóját, az ösztöneit és saját igazságérzetét követő zsaru, Ötvös Csöpi figuráját is megteremtette. Fia, Bujtor Balázs ugyan nem követte őt a színészi pályán, de a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűművészeként hasonlóan kiemelkedő pályát tudhat magáénak, miközben odaadóan ápolja édesapja szellemi örökségét. A hegedűművész a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben most egy különleges balatoni zenés utazásra hívja a közönséget az Aria Hotel Budapestbe, ahol május 23-án a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeivel és Szervét Tibor színművész közreműködésével nemcsak a családhoz és a „magyar tengerhez” kapcsolódó klasszikus és jazz művek csendülnek fel, de ez lesz az első olyan budapesti esemény, ahol történeteken és tárgyakon keresztül személyes módon jelenik meg Bujtor István és Ötvös Csöpi alakja.

– Eltéphetetlen szálak kötötték édesapámat a Balatonhoz, a tó az életének szerves része volt. Nem tudott betelni azzal, hogy minden percben más a víz színe, az ég kékje vagy épp a szürkéje és a levegő illata – többször beszélt erről interjúkban is. Nagyon jó érzés, hogy édesapám és az Ötvös Csöpi-filmek iránti rajongás már generációkon átívelő. Ezen a koncerten szeretném őt kicsit még közelebb hozni az emberekhez – mondja Bujtor Balázs, aki koncertmestere volt többek között Ennio Morricone vagy Michel Legrand zenekarának, számos alkalommal dolgozott együtt a Harry Potter és a Tűz Serlege zenéjét is jegyző Patrick Doyle skót zeneszerzővel, de közreműködött a Call of Duty – Ghosts című videojáték zenei részeiben is.

Bár Bujtor István klasszikus zenéhez fűződő viszonya nem volt felhőtlen, de Mozart Kis éji zene című szerenádja mégis közel állt a szívéhez. Ezzel a művel indul majd a koncert is, amit Brahms a-moll kvartettjének két tétele követ. A színész ugyanakkor nagyon szerette a jazz sztenderdeket, így a koncert második felében ezekből játszik majd el a Budapesti Fesztiválzenekar egy izgalmas válogatást. A zeneművek között Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színművész családi anekdotákat elevenít fel, de Bujtor István önéletrajzi könyvéből és Latinovits Zoltán A Bagó Story című írásából is hangzanak majd el részletek. Szó esik majd a gyerekkorról, a régi Balatonszemesről, a közös vitorlázásokról és persze az Ötvös Csöpihez fűződő legendákról is.

A koncert alatt vetített fotókon és felvételeken Bujtor István életének személyes pillanatai villannak fel, de egy exkluzív kiállítás is megidézi a színész alakját. A Fehér- és Kék Szalag versenyeken elnyert trófeák mellett itt lesz annak a Rabonbán nevű hajónak a makettje, amellyel hatszoros magyar bajnok lett, mint, ahogyan láthatjuk majd az első Ötvös Csöpi-filmből ismert Pogány Madonna szobrot is. Az eseményen a magyar vitorlázók közösségét Dr. Ugron Gáspár, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségi tagja képviseli, aki a Rabonbán 30-as cirkáló tulajdonosa.

Az Aria Hotel Budapest Café Liszt koncertsorozatának részeként megvalósuló május 23-i rendezvényt vacsora követi majd.

Hirdetés
Korábban írtuk