A szegedi helyszín szervezője, az Ördögszekér a korábbi években sikerrel gyűjtött könyveket a székelyudvarhelyi könyvtárnak és játékokat a szegedi gyermekklinikának, s most reméli, az idén sokan csatlakoznak a dobozba zárt szeretet akcióhoz is. „Ahogy közeledik az ünnep, egyre többen hozzák az ajándékokat, most kezdik igazán felfedezni a lehetőséget a szegediek”- összegzi tapasztalatait Mocselini Rudolf főszervező.

A mozgalom egy igaz és nemes ügyet szolgál, már öt esztendeje Magyarországon. Olyan gyerekeknek varázsolja örömtelivé karácsony ünnepét, akik más módon nem élhetnék át, milyen érzés ajándékot kapni. A jótékonysági kezdeményezés az együttérzés szimbóluma, és szerte a világon összefogásra biztat minden embert. Évekkel ezelőtt Hillary és Bill Clinton futárral küldött csomagot a felhívásra. Aki szeretne önzetlenül jót tenni, csupán egy cipős dobozt kell bevonnia színes papírral külön alul és felül, megtölteni játékokkal, iskolai eszközökkel, higiéniai felszerelésekkel, édességgel vagy személyes meglepetéssel, jókívánsággal; becsomagolni és jelezni a doboz tetején, milyen nemű és korú gyermeknek szánja azt! Romlandó, folyékony, törékeny tárgyat tilos adományozni! Idén először a szervezők azt kérik, használt holmikat ne csomagoljon senki sem! A doboz mérete nem számít, csupán az, hogy jó szívvel, és csak olyasmit adjunk, aminek mi is örülnénk gyerekként!

* * *

A Dóm Téri Advent pénteken és vasárnap, dél-alföldi és délvidéki betlehemes csoportokat lát vendégül. Az 5-25 főből álló színjátszó társulatok a karácsonyi ünnepkör legelterjedtebb szokását, a betlehemjárást jelenítik meg a vásározóknak.

„A Vajdaságból érkezők játéka már hagyománynak számít a Dóm téren, valósággal követelik őket a látogatók. Fontosnak tartjuk ennek a szép hagyománynak az évenkénti bemutatását, mivel ezek az előadók üde, tiszta színfoltjai a magyar kultúrának. Olyannyira hitelesek, hogy mint elődeik, ők is teljesen váratlanul toppannak majd be közénk. A hétvégén közel húszezer látogatóval számolunk, közülük néhány százan biztosan találkozni fognak velük”- vélekedik Mocselini Rudolf főszervező.

A betlehemjárás egy igazi, megőrzésre méltó magyar népszokás. Elnevezése Jézus születési helyére, a bibliai Betlehem városához kötődik. Az egész Kárpát-medencében ismert hagyomány, mely hídként köti össze a magyarságot. Régen szigorú szabályai voltak a játéknak, szereplői lehettek, akik egészen Vízkeresztig nem járhattak kocsmába, a lányokhoz a fonóba és világi énekeket sem énekelhettek.

A Dóm Téri Advent betlehemezői a pillanat varázsát teremtik meg. Váratlan megjelenésük, autentikus öltözetük, énekeik és rigmusaik a Délvidék magyar karácsonyait elevenítik fel. A társulatok saját lakóhelyükön, mai is élő szokásként járnak házról-házra és mutatják be betlehemeseiket. Előadásaik a falusi színjátszás gyöngyszemei, melyek igaz módon visznek közelebb mindenkit karácsony misztériumához.

A vajdasági betlehemjárók pénteken és vasárnap meglepetésszerűen bukkannak majd fel, és a vásári forgatagot körbejárva mesélik el Jézus születésének történetét.

www.domter.hu