Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Hangzó Helikon fesztiválon Bicskén 2024. június 9-én
Hirdetés

Csák János szerint a magyar kultúra rendkívül gazdag, ezen belül a versek „nagyon sokat mondanak, és nemzedékeken keresztül, évszázadok óta építenek, hogyha kell, vigasztalnak és bátorítanak bennünket”. Úgy vélte, ez egy olyan örökség, amelyet a mindenkori magyar kormánynak ápolnia kell, ezért is hozták létre a Hangzó Helikon Fesztivált kitűnő előadókkal, szép környezetben, sok gyerekjátékkal.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a versek mindig a nemzeti identitás részét képezték.

„Azokat a gondolatokat, érzelmeket, amelyeket a hétköznapokban nem mindig tudunk rendesen kifejezni, a versek segítségével megtehetjük: a szavak adnak tartalmat az érzés mögé”

– fogalmazott.

Csák János emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel Kápolnásnyéken, Vörösmarty Mihály szülőhelyén tartották az első rendezvényt, aztán néhány héttel ezelőtt Felvidéken, Nádszegen volt az újabb fesztivál. Mint mondta, Bicske után a következő állomás Tusnádfürdő lesz júliusban, és utána terveznek Délvidéken is, valószínűleg Szabadkán Hangzó Helikon Fesztivált rendezni.

Korábban írtuk

Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője személyes emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel. Mint elmondta, a Kaláka tizedik évfordulós koncertje volt az első, amikor bepillantást nyerhetett ebbe a világba, és ez közrejátszott abban, hogy később 25 évig néptáncos volt. Úgy vélte, „a magyar embernek a szíve közepe a vers, az ének, a ritmus és a tánc is”, s ezek mindegyik jelen van a rendezvényen.

A Hangzó Helikon Fesztivál hivatalos honlapja szerint a rendezvényen színpadra lép Szalóki Ági, a Belvárosi Betyárok, Sebestyén Márta Andrejszki Judittal és ifj. Sze