A tárcavezető a találkozó után kiemelte, hogy a magyar-olasz kulturális, gazdasági, biztonságpolitikai kapcsolatok mindig is magas szintűek voltak, és a két ország régre visszatekintő közös történelmi gyökerekre támaszkodhat. Mint fogalmazott, az a tény, hogy Budapesten olasz intézet van, Rómában pedig magyar, létrehozza azt a két hídfőállást, amely megalapozza a tudományos, kulturális, művészeti együttműködést.

Hirdetés

Közölte: 2027-ben lesz 100 éves évfordulója annak, hogy Klebelsberg Kuno, a magyar oktatás- és művelődéspolitika irányítója megalapította a Római Magyar Akadémiát, 2026-ban pedig kerek évfordulója lesz 1956-nak, amely megváltoztatta az emberek gondolkodását a kommunizmusról. Csák János hangsúlyozta, abban egyeztek meg kollégájával, hogy az évfordulókhoz kapcsolódva 2026-ban és 2027-ben kulturális és tudományos programokat indítanak.

Csák János felidézte, hogy ebben az évben két magyar is Nobel-díjat kapott, egyben kiemelte, hogy az olasz-magyar kapcsolatok a tudományos együttműködésben is messzire nyúlnak vissza, mint fogalmazott, „egészen a két világháború közötti időszakig, amikor olasz és magyar tudósok együtt dolgoztak a Manhattan-terven az Egyesült Államokban”.

A politikus hangsúlyozta, az a cél, hogy a kultúra és a művészetek mellett felerősítsék a tudományos együttműködést, valamint népszerűsítsék is a tudományt, mert „a jövő a politika és a vallás mellett a tudományban és a művészetekben dől el, és ebben az olaszok és a magyarok súlyukon felül adtak hozzá a világhoz”.

Korábban írtuk