A budapesti Édes Napok, Perugia, Tübingen és Obidos után Európa negyedik legnagyobb szabadtéri, édesség tematikájú rendezvénye. Az immár hagyományos, 2011 óta rendszeresen megtartott édes seregszemle a Budai várból 2016-ban költözött a Bazilika elé, ahol több mint száz kizárólag tematikus kiállító, gyártó, kereskedő és cukrász mutatja be újdonságait, kézzel gyártott, magas minőségű termékeit, vagy a válogatott világmárkák kedvelt csokoládéit.

A csokoládé története Latin-Amerikából indult valamikor a Kr.e. 2000-es évek környékén. A kutatók ugyanis ebből a korból olyan ivóedényekre bukkantak Hondurasban, amelyeket feltehetően csak a kakaó elfogyasztására használtak. A legenda szerint a kakaó Isten ajándéka, értékét pedig jól mutatja, hogy a majáknál a vallási szertartások egyik eszköze volt, miközben fizetőeszközként is szolgált. Az első kakaóbabokat 1528-ban Hernán Cortés spanyol hódító hozta Európába, keserű íze miatt eleinte inkább gyógyszerként, mint finomságként tekintettek rá. A korabeli leírások szerint erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, fokozza a szellemi teljesítőképességet, sőt jó hatással van a termékenységre is. Amikor azonban egy mexikói apáca a kakaót mézzel, fahéjjal és nádcukorral ízesítette, az immár édes édesség népszerűsége folyamatosan növekedett, olyannyira, hogy John Stevens 1706-ban kiadott szótárában a csokoládé címszó alatt csak ennyi állt: „Jól ismert, így nincs szükség egyéb magyarázatra”. Az első európai csokoládégyárat 1728-ban a Fry-család alapította az angliai Bristolban, ahol aztán az 1840-es években kezdték el árulni az első, immár szilárd csokoládét.

Magyarországon az első csokoládégyárat 1883-ban Stühmer Frigyes építtette fel a pesti Szentkirályi utcában, míg a századfordulóra már félszáznál is több üzemben készítettek csokoládét. Az édességgel kapcsolatba hozható legnagyobb nevek Stühmer mellett Kugler Henrik, Gerbeaud Emil, Hauer Rezső, Julius Meinl és a Stollwerck testvérek voltak.

A magyar csokoládé azóta világszínvonalúvá vált, bonbonjaink számos díjat hoznak el a nemzetközi megmérettetésekről: a gasztronómia Oscarjának is nevezett Great Taste Awards 2022-es versenyén például a komáromi ZAX műhely passiógyümölcsös bonbonja az Európai Unió országai közül egyedüliként kapott három csillagot, ezzel pedig világelső lett a töltött csokoládék kategóriájában.

A vasárnapig tartó Édes Napokra látogatók a legjobb hazai csokoládék mellett megkóstolhatják többek között a DuNatura Lekvár Manufaktúra ízeit, a Waffle Dog nem mindennapi gofrijait, a villányi Mokos Pincészet prémium gyümölcsborait, a Tóth Méhészet mézeit vagy a csopaki Tamás Pince levendulás különlegességeit és szörpjeit. De itt haraphatunk bele először a Budapest desszertjének választott Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely gesztenyés-sárgabarackos csokoládés süteményébe, illetve bemutatkozik a Demeter Chocolate Kft. Dubai elnevezésű édessége és a chocoMe új márkája, az Atelier is.

Hirdetés
Korábban írtuk