Csukás István, Jókai Anna, Vámos Miklós, Karafiáth Orsolya, Darvasi László, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál, Nádasdy Ádám, Karinthy Márton szerepel a diákok kortárs irodalmi toplistáján a tényleges olvasmányélmények alapján. Az aktuálisan olvasott könyvek sora azonban nem a kortárs irodalomból, hanem a kötelező olvasmányok köréből tevődik össze ebben a korosztályban. A házi könyvtárból természetesen a szórakoztató irodalom sem hiányozhat, a diákok 20 százaléka romantikus regények után kutat, de a kalandregények, a történelmi és fantasztikus regények is a legkedveltebb olvasmányok között szerepelnek.

Optimizmusra ad okot, hogy a középiskolások 34 százaléka az olvasás mellett alkalomszerűen foglalkozik versírással, és szintén ugyanennyi diák vezet naplót a mindennapjairól. Kicsit kevesebben már a novella- és a dalszövegírással is megpróbálkoztak. Az írói tevékenységgel kapcsolatban a diákok 49 százaléka olyannyira elhivatott, hogy szívesen beiratkozna valamilyen íróképzésre is.

A megkérdezettek többsége személyes témában vezet blogot, saját életéről és érzelmeiről ír, esetleg saját verseit, novelláit, alkotásait jelenteti meg. Az egyéb témájú blogok között szerepel a film, zene, könyv, pénzügy, diéta és fitnesz, pop, art, környezetvédelem, sport, szociális témák, gasztronómia, fotó, filozófia, informatika, szerelem, gyöngyfűzés is.

Az Országos Középiskolai Kutatás 2919 diák részvételével zajlott, akik 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben tesznek érettségi vizsgát, és biztosan szeretnének továbbtanulni valamely felsőoktatási intézményben. A mintavétel ideje 2008 decembere volt.