Hirdetés

A kétszeres Grammy-, mellette Emmy- és Tony-díjas amerikai énekesnő, Cyndi Lauper egész pályafutását végigkísérte a Madonnával történő összehasonlítás, jóllehet a két művész alapjaiban eltérő zenei és előadói stílust képvisel. Csak néhány összevetés: mindkettejük bemutatkozó albuma 1983-ban jelent meg, amíg azonban a színes ruhákban fellépő Cyndi valójában csak bohóckodik leghíresebb, Girls Just Want to Have Fun című dalának klipjében, addig Madonna kezdettől fogva szexuális szövegekkel és testét alig takaró színpadi öltözékekben teszi ugyanezt. Későbbi pályafutásukat ismerve, a közönség inkább ez utóbbira volt vevő. Hogy ezt a kettőjük közötti összehasonlító versengést elkerüljék, Cyndi szerződtetői tiltották neki a csúnya beszédet és meztelenkedést, igaz, nem is vállalta volna őket.

Pályafutása már a kezdetek kezdetén csaknem zátonyra futott. Olyan hangszalagműtétre volt szüksége, amelynek végén orvosai eltanácsolták az énekléstől, ő azonban továbbra is olyan énekórákat vett – és vesz mind a mai napig –, amelyekkel sikerült megőriznie négyoktávos hangterjedelmét.

Nagyszerű, emberi érzelmekre ható dalainak többsége érthetetlen módon nem jelent meg a sikerlistákon, az első, She’s So Unusual című LP-jén lévő, napjainkig játszott hármat viszont ott találjuk. Ezek egyike a Time After Time (Időről időre), aminek több mint tíz évvel ezelőtt, egy brazil tv-stúdióban közönség körében felvett élő felvételen elektromos citerán kíséri magát, mielőtt a többi hangszer is beszállna. Kevés ennyire szívhez szóló szöveg és dallam létezik a poptörténelemben, amelynek üzenete a megszakadt párkapcsolat után is a másikért való aggódás.

Ez a másokkal való törődés az énekesnő egész életét átszövi, de soha nem a feltűnéskeltés, hanem a valódi segítség szándékával. Sajátos lemeze a The Body Acoustic (2005), annak régebbi dalai ezúttal új, többnyire akusztikus hangszerelésben jelentek meg. Egyik kivétel az Above The Clouds a rockműfajból ismert gitárhős, Jeff Beck társszerző játékával készült új szerzemény. Bár a szakma nagyra értékelte, Cyndi maga is tudta, hogy nem ez lesz a legsikeresebb kiadványa.

Korábban írtuk

A tömegtájékoztatás hírei nem a művésznő gyakori partnercseréiről szólnak, mert sem ezekkel, sem pedig sikamlós botrányaival sem igyekezett soha az újságok címoldalára kerülni. Ellenkezőleg. 1991 óta él szeretetben férjével és napjainkban már felnőtt gyermekükkel. Életműve elismeréseként tavaly örökítették meg kéz- és lábnyomát a Hollywood-i Hírességek sétányán, idén pedig bemutatták a Let The Canary Sing című életrajzi filmjét. A dance, pop, rock, dzsessz stílusokban készített sorlemezeit követően megjelenése harmincadik évfordulójára tavaly ismét a zeneboltokba került a pályafutását indító She’s So Unusual.

Az egykor viháncoló, bohóckodó énekesnő immár nyugodtabb színpadi jelenléttel lépett már fel többek között a londoni Royal Albert Hallban és a rangos Glastonbury fesztiválon. Jövőre pedig a búcsú koncertkörút keretében érkezik Budapestre.