Fotó: Cinema Mystica – Vigh-Hidegh Katalin

A Párisi Udvarban 2023. július 7-én nyílt 1200 négyzetméteres Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma, hazánk első, újmédiumokat felvonultató galériája. A szabadúszó fiatal hazai és nemzetközi művészekből álló Global Illumination csapata új tárlatának, az Aivolution-nak látványvilága merőben eltér a Cinema Mystica nyitókiállításától, minden tér új tartalmat kapott. Az új installációk között olyan vizuális élmények is várnak, mint egy interaktív CyberPunk univerzum, egy szintetikus emlékkészítő, egy immerzív digitális katedrális, valamint egy installáció részeként akár AI avatarrá is válhatunk, és elmerülhetünk a világító mikroorganizmusok világában. Fontos azonban kiemelni, hogy a kiállítás alkotásai nem az AI „művei”, hanem művészi reflexiók a mesterséges intelligencia által létrehozott esztétikára.

Hirdetés

A tizennégy hazai és nemzetközi művész újmédia installációi többek között azt vizsgálják, hogyan hat az AI az alkotói folyamatokra; mennyiben hoz létre önállóan értelmezhető művészeti alkotásokat, illetve, hogy jelenléte milyen új távlatokat nyit a művészetben és a mindennapi vizuális környezetünkben.

– Az AI, vagyis az Artificial Intelligence olyan transzformatív erőként robbant be az életünkbe, amely számos területen átformálta az alkotói folyamatokat, a művészi kifejezőeszközök terén új és eddig soha nem látott kreatív lehetőségeket teremtett – mondja Vigh Dávid, az Aivolution kurátora, a Cinema Mystica művészeti vezetője. – Eszközből „társalkotóvá” vált, és a vele való együttműködésekből újszerű, különleges és inspiráló alkotások születnek. A gépi algoritmusok képesek különböző kulturális hatásokat, stílusokat és műfajokat egybeolvasztani, ezáltal olyan hibrid művészeti formákat létrehozni, amelyek nem sorolhatók az eddig megszokott kategóriákba. Az AI tagadhatatlanul egy új kreatív korszakot vezet be olyan eszközökkel és lehetőségekkel, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. 

A Global Illumination művészein kívül a kiállításra több külföldi művész is meghívást kapott, így többek között Weidi Zhang, Fabien Bouchard és Andy Thomas színesítik sajátos látásmódjukkal a palettát.

Korábban írtuk