Hirdetés

A New York művészeti negyedeként is ismert SoHo szívében a Nanushka márkaboltjában látható tárlaton nyolc fiatal magyar fotós munkái mutatkoznak be, kapcsolódva a divat témájához.

A bemutatott alkotásokban a magyar fotográfia öröksége ötvöződik a modern motívumokkal – hangzott el az M1-en.

A Photo Couture című tárlatot a New York-i Divathéttel (New York Fashion Week) egy időben rendezik és fiatal magyar tehetségeknek biztosít alkalmat bemutatkozásra az Egyesült Államokban.

A kiállított képek a divatfotográfia és a fotóművészet határán mozognak. Például az Európában már sikeres fotós, Barna Bálint két olyan alkotása is látható, amelyek egy német magazin számára készült sorozat részei.

A megnyitóról készült tudósításban elhangzott: Magyarországnak és az ifjú magyar művészeknek különleges kapcsolata van a fotóművészettel, hiszen olyan klasszikusok látásmódját viszik tovább, mint André Kertész, Robert Capa vagy Moholy-Nagy László.

„Ráadásul a világhírű magyar divatmárka, a Nanushka által biztosított színvonalas környezetben láthatja őket elsőként az amerikai közönség” – hangsúlyozták.

Bordán Lili színésznő a műsorban kiemelte: meglepte, hogy milyen fantasztikus miliőben kapott helyet a kiállítás. „Gyönyörűek a fotók” – méltatta a tárlatot.

Palotai Csenge, a Liszt Intézet New York igazgatója hangsúlyozta: megtiszteltetés, hogy folyamatosan segíthetik a tehetséges, feltörekvő magyar művészek tengerentúli bemutatkozását. Mint mondta, bízik benne, hogy a különleges magyar látásmódot megszereti a New York-i közönség.

A kiállító művészekről szólva kiemelte: fiatalok, tehetségesek és szerethetők. Többen már nemzetközi sikereket is elértek, úgyhogy reméljük, most az Amerikai Egyesült Államokban is megismerik és megszeretik őket – mondta.

Robert Capát idézve úgy fogalmazott, „nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni”. „Hát itt vannak most a magyarok és nagyon tehetségesek” – hívta fel a figyelmet a művészekre.

A Liszt Intézet New York és az EDGE Communications művészeti ügynökség közös szervezésében, a Magyar Divat & Design Ügynökség közreműködésével szerdán nyílt tárlaton Ajkai Dávid, Albert Alianna, Barna Bálint, Bolla Vivienne, Donka Panna, Lábady István, Martin Wanda és Varga Marietta alkotásai láthatók.

A jövő szerdáig zajló New York-i Divathét a divatszakma egyik meghatározó globális programja.

A Photo Couture című tárlat az első, New York-i bemutatkozás után több helyen látható lesz. A magyar közönség október 19. és 22. között az Art Photo Budapesten, az Art Market Budapest kísérőrendezvényén láthatja a kiállítást.

A műsorban kitértek arra, hogy Budapesten, a W Budapest Hotelben a Nanushka legújabb, Kopjafa nevű kollekciója egy installáción keresztül mutatkozik be. A világsikerű magyar divatmárka nemcsak a tengerentúlon, hanem itthon is őrzi és népszerűsíti a magyar kultúrát – hangsúlyozták.

Mint elhangzott, a Nanushka egyik legfontosabb célja, hogy megismertesse Magyarországot és a magyar kultúrát külföldön.

„A Kopjafa kollekció esetében sincs ez másként, ami ezúttal is a magyar hagyományokból építkezik és ősi szellemi örökségünket, illetve motívumainkat ötvözi modern és új elemekkel” – emelték ki.

A Nanushka Kopjafa nevű kollekciója a Budapest Central European Fashion Week keretében látható szeptember 14-ig Budapesten.

Korábban írtuk