A Japán Alapítvány szervezésében elkezdődött az JFF Online Japán Filmfesztivál. A japán filmtermés legjavát bemutató színes kínálatban szerepel az animetörténelem egyik legfontosabb alkotása, de láthatunk kritikusok által elismert díjnyertes munkákat, drámákat, romantikus alkotásokat és szórakoztató filmeket egyaránt.

Hirdetés

Az anime rajongóinak jó hír, hogy megnézhetik Tezuka Oszamu műfajalkotó remekművét, a Jungle Emperor Leo (Kimba, a fehér oroszlán)-t, amely mára a japán animáció alapkövévé vált. A filmhez kapcsolódva június 7-én este hat órakor Lehoczki Péter, az anime-manga kultúrára specializálódott Mondo magazin újságírója átfogó előadást tart az anime- és manga atyjaként számon tartott rendező, Tezuka Oszamu munkásságáról. A klasszikus után egy kortárs: a Japán Filmakadémia Díján az idén tíz jelölést begyűjtött és a legjobb új színész díját elnyert Anime Supremacy, Josino Kóhei legújabb, az animegyártás kulisszatitkaiba bepillantást engedő filmje is szerepel a fesztivál kínálatában. 

A japán filmművészet egyik legrégebbi és legkülönlegesebb szelete a horror, melynek műfajáról és annak speciálisan japán jellemzőiről Varró Attila filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudomány Tanszék oktatója tart online előadást június 13-án, este hat órakor. 

A filmfesztiválon ezen kívül megnézhetjük például Kinosita Keiszuke Twenty-Four Eyes (Tizenkét szempár) című klasszikusát, mely az 1955-ös Golden Globe-on elnyerte a legjobb külföldi film díját vagy a Father of the Milky Way Railroad című, a neves japán író, Mijazava Kendzsi életét bemutató megható családi drámát, illetve Koizumi Norihiro rendező egy újabb coming-of-age történetét, a The Lines that Define Me-t, mely egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A romantikus filmeket kedvelőknek a We Made a Beautiful Bouquet című, Japánban hatalmas sikert aratott alkotást, míg a vígjátékok szerelmeseinek Kiba: The Fans of Fiction című filmet ajánljuk. 

Korábban írtuk

Június 5. és június 19. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2024/hungary weboldalon minden nap elérhető mind a 23 film, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhetünk választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal.