Hirdetés

Deák Tamás Székesfehérváron született 1928-ban. Autodidakta módon tanult meg trombitálni, előbb Pécsett, majd 1955-től a fővárosban, a Duna szállóban és a margitszigeti Nagyszállóban zenélt. 1959-től 1964-ig a Magyar Rádió munkatársa volt.

Összesen több mint százhúsz rajzfilmhez, valamint balettekhez, tévéműsorokhoz komponált zenét, a Deák Big Band vezetőjeként számos dzsesszkompozíció és szimfonikus könnyűzenei darab fűződik a nevéhez.

Ismertséget a rajzfilmekhez írt zenéivel szerzett, számos ilyen munkában dolgozott együtt Nepp Józseffel és Romhányi Józseffel. A nevéhez fűződik többek között a Mézga család és a Kérem a következőt! című animációs sorozat, valamint az 1986-ban készült Macskafogó című egészestés animációs film zenéje. Utóbbihoz ő hangszerelte a Négy Gengszter című dal magyarosított átiratát és ő szerezte Postássy Juli Cicadalát is, emellett személyesen játszotta el Lusta Dick trombitaszólóját. A No, megállj csak! című szovjet animációs sorozat főcíméhez szintén az ő zenéjét használták fel.

Nevéhez fűződik az Egyedül a tóparton című táncdal, amely a híres „Reszket a Hold a tó vizén” sorral indul, és amelyet Németh Lehel tett ismertté. Számos előadónak írt dalokat a Táncdalfesztiválokon, ezek közé tartozott a Fenyvesi Gabi előadásában 1967-ben 3. díjat nyert Ádám, hol vagy.

Korábban írtuk

1969-től volt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszékének tanára. 2007-ben Könnyűzenei alkotói életműdíjban részesült.