Novák Ferenc Tata 94. életévében, augusztus 17-én hajnalban békésen elaludt, olvasható a család közleményében.

Hirdetés

A közlemény szerint Novák Ferenc kivételesen nagyszerű, gazdag, robbanékony és termékeny életét az utolsó pillanatig szellemi frissességben töltötte, idén áprilisban a Táncháztalálkozón még több száz embernek tartott tánctörténeti előadást. Generációja – többek között Martin György, Timár Sándor, a Pesovár testvérek – olyan történelmi jelentőségű etnográfusi munkát végzett el a huszadik század ötvenes éveitől kezdve, ami csak Bartók és Kodály érdemeihez mérhető; túlzás nélkül a Kárpát-medence sokszínű néptánchagyományának fennmaradását köszönhetjük nekik.

A magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtője Nagyenyeden született 1931. március 27-én. Gyermekkorát Erdélyben töltötte, ezt követően a II. világháború alatt költöztek Budapestre. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1963-ban szerzett okleveles etnográfus diplomát, hét évvel később elvégezte a Színművészeti Főiskola koreográfus-rendező szakát.

A Bihari János Táncegyüttes alapítója, a Honvéd Együttes tánckarvezetője, majd művészeti igazgatója. A Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetője, az amszterdami Folklór Táncszínház koreográfus-rendezője, 1983-tól a Honvéd Együttes művészeti igazgatója, a Magyar Táncművészek Szövetségének főtitkára, 1996-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2012 decemberében kilépett a testületből.

Korábban írtuk

„Elment a magyar néptánc pápája. Mindent köszönünk, Tata!” – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható.