Idén hazánkban a közel 250 projektre mintegy 4500 fiatal regisztrált. A projektek között olyan feladatok szerepelnek többek között mint a „Cukorkát cigarettáért” akció, ételosztás hajléktalanoknak, a „Gurulunk Fehérvár” – kerekes székeseket segítő akció, foglalkozások idősek otthonában, gyermekotthonban, óvodák, iskolák, plébániák előtti tereprendezés, temetők elhanyagolt sírjainak tisztítása, turista utak, fatárolók, vadetetők karbantartása és még számos szociális, karitatív vagy fejlesztő feladat. Külön csapat indul az iszapár sújtotta területre, hogy az ottani munkákat segítse.

Október 15-én 14 órakor a budapesti Szent István-bazilika előtti téren hivatalosan is kezdetét veszi a háromnapos közös munka, amelynek fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök.

A megnyitón Spányi Antal püspök a Katolikus Egyház nevében, Szabó István püspök a Református Egyház nevében, Fabiny Tamás püspök az Evangélikus Egyház nevében köszönti a rendezvény résztvevőit, majd Jakab Rita főkoordinátor foglalja össze a következő három nap eseményeit.

A „72 óra kompromisszum nélkül” elsődleges célja, hogy a fiatalok közhasznú tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, láthatóvá tegye az ifjúsági közösségekben folyó önkéntes munkát, növelje annak elismertségét és rámutasson, mire képesek a fiatalok, ha összefognak. Emellett lehetőséget kínál fiatalok számára arra, hogy a hitükből fakadó szolgálatukat életszerű módon, országos és ökumenikus dimenzióban végezhessék.

A 2002-ben Németországban, Svájcban és Ausztriában indított kezdeményezéshez idén hazánk mellett Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Szlovákia is csatlakozik. Több helyen országhatárokon átívelő közös projektek valósulnak meg. Budapesten bosznia-hercegovinai, Szombathelyen grazi, Székesfehérváron pedig szintén osztrák fiatalok kapcsolódnak be a helyi rendezvényekbe. Szlovákiából és Csehországból az ottani szervezők néhány képviselője követi majd nyomon az országos történéseket.

A háromnapos összefogás 2006-ban valósult meg először, akkor még csak a Szombathelyi és a Győri Egyházmegyében. 2007 márciusában szerveztük meg először országos szinten. Akkor összesen több mint 1000 fiatal 106 projektet valósított meg. 2008-ban már18 megyében, 72 városban mintegy 2600 fiatal 220 projektet hajtott végre.

További információk: www.72ora.hu