Hirdetés

Immár „nagykorúvá” vált a minden évben megrendezett Magyar trikolór gála, melyet a szokásoknak megfelelően idén is a Honvéd Kulturális Központban tartottak meg november 27-én. A Himnusz eléneklése, valamint a Szikora RóbertSzilágyi Ákos szerzőpáros által írt Lobogó dal meghallgatása után Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, a rendezvény védnöke köszöntőjében a tízéves intézet küldetéséről beszélt. Szólt arról is, hogy éppen 1956. június 4-én legalizálták Magyarországon az abortuszt, e belső Trianon következményeként az elmúlt hat évtizedben 6,5 millió gyermek nem születhetett meg.

Reviczky Gábor, a Nemzet Művésze Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét szavalta el, amelyet óriási vastapssal hálált meg a közönség.

A gödöllői Urban Verbunk Junior néptáncegyüttes Karikára legények, ördöngős címmel látványos koreográfiát mutatott be. A Mintha zenekar városi népi kamaramuzsikát játszott. A Jászai Mari-díjas Timkó Eszter, az Újszínház színművésze József Attila-verseket mondott.

Szilágyi Ákos, a Magyar trikolór gála főszervezője átadta az idei három díjazott képnek járó pénzjutalmat, a második helyezett Demeter Bori képe lett, az első és a harmadik díjazott pedig különleges módon a hétfalusi, barcasági csángó Magdó István fotója lett. Az elmúlt 18 év munkájáért Szilágyi Ákos köszönetet mondott Vékás Péternek és Kovács P. Józsefnek.

Korábban írtuk

Oláh Vilmos fiatal gitárművész Mertz János Gáspár magyar–osztrák romantikus zeneszerző Magyar fantázia című művét játszotta el.

A rendezvényen videóbejátszással megidézték a korábbi védnökök, Wittner Mária 56-os szabadságharcos és Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr gondolatait. Berkes Gabriella előadóművész az Evita című musicalből énekelt el egy áriát. Végül látványos lézershow-val ért véget a kultúrest.