2003-as bezárásáig Veszprém egyik legzártabb, leginkább elszigetelt helyszíne volt a Várbörtön, amely 2015-ben múzeumként éledt újjá. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programévnek köszönhetően 2024. április 2-án a kiállítás megújult formában, új koncepcióval nyit újra. 

Hirdetés

– A bűn relatív és a szabadság érték. Ezzel a megközelítéssel azt szerettük volna elérni, hogy a látogatók maguk formáljanak véleményt a kiállításon feszegetett olyan kérdésekről, mint például a mi számított bűnnek egy-egy történelmi korban; mi a börtön szerepe egy város életében; a bűn és a büntetés társadalomformáló hatása, vagy az elítéltek és az elkövetett bűntettek hatása egy adott közösségre a fogságban töltött idő alatt és a rabok szabadulása után – vázolja a tárlat koncepcióját Can Togay, a VEB2023 EKF kulturális és kreatív főtanácsadója.

A régi várbörtön folyosóin járva különleges utazást tehetünk térben és időben, az interaktív kiállításon megtudhatjuk, hogy a különböző történelmi korokban mi számított bűnnek, milyen büntetést tartottak jogosnak, igazságosnak. Megismerkedhetünk a korabeli büntetés-végrehajtás eszközeivel és a rabok személyes történeteivel, de kiderül az is, hogyan épültek be a különféle testi fenyítések nevei a ma is beszélt köznyelvbe, így például honnan ered a „hátra kötöm a sarkad” vagy az „elcsigázott” kifejezés. 

– Célunk, hogy gondolatokat ébresszünk, véleménycserére és párbeszédre ösztönözzük a látogatókat. Éppen ezért a kiállítással nem szerettünk volna állást foglalni, így nem is egy konkrét nézőpontból mutatjuk be a korabeli bűnelkövetőket és a büntetés-végrehajtást – mondja Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB2023 EKF projektfejlesztési tanácsadója.

Korábban írtuk

Porga Gyula, Veszprém polgármestere rámutatott, hogy a Várbörtön Látogatóközpont és az enyészettől megmentett, Jókai utca 8. szám alatti Ruttner-ház – kapualjában a kiállítás jegypénztárával – egységes egészet alkot. Reményei szerint ez a turisztikai együttes tovább növeli a város turisztikai vonzerejét.