A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Auguszta épületegyüttesének kivitelezéséért odaítélt 2009. évi Építőipari Nívódíj átadására, valamint az emléktábla-avatásra április 20-án került sor a Centrum II. sz. klinikai telepén. A Kardiovaszkuláris és Onkológiai Komplex Regionális Egészségcentrum Modell 12,12 milliárd forint összköltséggel, 1,32 milliárd forint önerőből jött létre, és ma már az Észak-alföldi és az Észak-magyarországi régió teljes körű progresszív betegellátási igényét elégíti ki a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések területén.

„A DE OEC vezetősége mindenkor kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a Centrum a betegek, a hozzátartozók és az itt dolgozók számára ne csupán a kiváló tudás, gyógyítás helyszíne legyen, hanem arra is, hogy az Európában egyedülálló, rendkívüli természeti adottságokkal rendelkező campuson kiemelkedő esztétikai értékű közösségi terekkel, új és régi szépségükben felújított épületekkel is gazdagítsa a környezetet, hozzájárulva a még eredményesebb munkához. Az épített környezet kialakításánál mindenkor követjük azt a nemzetközi irányvonalat, mely szerint a környezetnek meghatározó szerepe van a gyógyulásban. A világos, tágas külső és belső terek, a megnyugtató, emberközeli, kellemes környezet csökkenti a hospitalizáció, a kórházi tartózkodás, kezelések okozta stresszhatást, és jelentősen lerövidítheti a gyógyulási időt. Ennek a korszerű, betegközpontú, gondolkodásnak jó példája az Auguszta Főépület, illetve a most elnyert Építőipari Nívódíj” – hangsúlyozta Dr. Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök.

A építési-rekonstrukciós munkálatait a HUNÉP Universal Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorciumban végezte (2005. szeptember 29. és 2007. október 31. között) az I. Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP 4.3.1. pályázat Auguszta programjának keretében.

Az Auguszta épületegyüttes

Az Auguszta régi főépületének működés alatti felújítása, átalakítása és a kapcsolódó új épületegyüttesek megépítése során megerősítésre kerültek a meglévő épület alapjai, elkészültek az utólagos vízszigetelések, valamint a módosított funkciónak megfelelő szerkezeti átalakítások is. Teljes körű építőmesteri és szakipari munkák zajlottak, valamint épületgépészeti, elektromos és gyenge áramú szerelések rekonstrukciója történt meg. Mindezt orvostechnológiai gépek, berendezések, felszerelések beszerzése és telepítése kísérte komplett külső tereprendezési, kert- és közműépítési, parkoló építési és közvilágítási feladatok elvégzésével együtt.

Az Auguszta műemléki épület rekonstrukciója során a részletkialakítások az épület védett jellegét megtartva kerültek kivitelezésre, szervesen kapcsolódva az új építésű tömbökhöz is. A beruházás során a műemléki védettségű Auguszta főépület rekonstrukciója, felújítása, bővítése 12.472 m2 hasznos alapterületen valósult meg, mélyföldszint, magasföldszint, I., II. emelet és tetőtér beépítéssel.

Az épületegyüttesben a kardiológia, belgyógyászat és neurológia szakambulanciái, intenzív osztálya, valamint 200 fős nagyelőadó, szemináriumi szobák kerültek elhelyezésre. A mélyföldszinten a régi és az új egységet épülettömbökkel kötötték össze. A program új épületbővítmények keretében 14.197 m2 alapterületen „A” műtőszárny, „B” és „C” hotelszárny készült pince, mélyföldszint, magasföldszint, I. emelet, tetőtér szintekkel.

Az egységekben az ideg-, ér-, onkológiai-, mellkas sebészeti klinikai osztályokat helyeztek el. Az épület mélyföldszintjén adminisztratív részlegek, a magasföldszinten és az I. emeleten 1-4 ágyas kórtermek, valamint egy 6 műtőt magban foglaló központi műtőblokk és intenzív osztály kapott helyet. Az épület földszintjén járóbeteg szakrendelőket, egynapos sebészeti műtőt és fektetőt, valamint szeptikus műtőt alakítottak ki.

Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem megszakítás nélküli, 472 éves múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyan-abban a városban működő felsőoktatási intézménye. 32 ezer hallgatójával és 1600 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 25 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja. Az egyetemen csaknem 3000 külföldi diák tanul, közülük 2000 az angol nyelven is folyó szakokon.

Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes, vagy levelező tagja.

Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.