Vaszary Kolos egész életén át azt vallotta, hogy az egyházak, és az egyházakban élő hívők részesei a társadalomnak, abból részt is kell vállalniuk – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken Keszthelyen, a bíboros, hercegprímás szobrának avatási ünnepségén. 
 

Fotó: MTI, Varga György


Fotó: MTI, Varga György

Vaszary Kolos (1832-1915) a Keszthely városában megvalósított szociális segélyezéssel, a köznevelés támogatásával hozzájárult az itt élők megmaradásához, a szegény emberek ápolásához, gondozásához és a fiatalok oktatásához – emlékezett Soltész Miklós. 
    
Az egyházak társadalmi szerepvállalása a szociális ellátás, a gyermekvédelem, a köznevelés területén ma is elengedhetetlen – hangsúlyozta az államtitkár. 
    
„Mindazok az államok, kormányok, és mindazok a törekvések, amelyek az egyházainkat teljes mértékben a templomok falai közé akarják szorítani, rossz úton járnak”. Az társadalom, amelyet elidegenítenek az egyházaktól, a lélektől, a hittől, a vallásosságtól, kiürül. 
    
A társadalmi szerepvállalás hatalmas feladat, mert látjuk, mi hárul Európára: „hogy egy teljesen idegen kultúra akar minket elfoglalni, (…) látjuk azt, hogy van olyan kultúra, amely teljes mértékben a hitet tagadja és a kereszténységet el akarja pusztítani”- mondta az államtitkár. 
    
Soltész Miklós köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették, hogy szülővárosában szobrot emeljenek Vaszary Kolosnak. 
    
Az avatási ünnepségen Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja köszöntőjében felidézte a hercegprímás – a bencés iskolák igazgatójának, a tudós akadémikusnak, a bencés szellemiség hirdetőjének – élettörténetét. Vaszari Kolos szülőföldről, nemzetről, hitről vallott nézetei az igazi honszeretet megnyilatkozásai – hangsúlyozta.
    
Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Vaszary Kolos szobra jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a város megszépült tere tartalommal is megteljen. 
    
Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere kiemelte: a város és az ország is sokat köszönhet Vaszary Kolosnak, ezért emlékét a városnak ápolni kell. A hercegprímás önzetlenségét, segítőkészségét bizonyítja, hogy a keszthelyi gimnazisták számára 50 ezer koronás, a helyi szegények javára pedig 100 ezer koronás alapítványt hozott létre. 
    
Farkas Ferenc szobrászművész egészalakos, életnagyságú bronzszobrát Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát áldotta meg. A Magyarok Nagyasszonya-templomban tiszteletére tartott ünnepi szentmisét Márfy Gyula veszprémi érsek celebrálta. 
    
A Bencés Diákszövetség Zala Megyei Szervezetének kezdeményezésére emelt szobrot Vaszary Kolos szülőházával szemben helyezték el. A szoborállítást Keszthely önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Alap, valamint vállalkozók és magánemberek is támogatták.

(MTI)