Az 1900-as évek elején Achille Manfredini olasz építész tervezte Grand Hotel Milano évtizedeken keresztül a milánóiak népszerű üdülőhelye volt, majd az 1940-es 50-es években a filmipar is felfedezte, és olyan sztárok pihentek itt, mint Gregory Peck, Vittorio De Sica vagy Anna Magnani. Az 1960-as években aztán a Beatles-szel is kapcsolatban álló, ismert indiai meditációs guru, Maharishi Mahesh Yogi vásárolta meg az épületet 1982-ben, ám miközben a szálloda belső szellemi menedékké vált, külső állapota egyre romlott. Az 1970-es évek óta ugyan többször is nekifogtak a felújításának, ám befejezni sosem sikerült, sőt, egy alkalommal a tűz is jelentős károkat okozott szerkezetében.

Most azonban a több hotelt is üzemeltető Emilio Polillo mérnök-üzletember vette kezébe a Comói-tó felett 700 méter magasan, a funicolare kisvasút tetején elhelyezkedő épület helyreállítást, aki Varró Zoltán belsőépítészt kérte fel, hogy a legapróbb részletekig terjedően tervezze meg a hotel nyolcvan szobájának, lakosztályának és egyéb helyiségeinek tereit. Varró Zoltán, a Varrodesign alapítója az elmúlt években világszerte több mint tizennyolc szállodán hagyta ott a névjegyét, miközben elnyerte a Gold Key Award (New York), a World Luxury Hotel Award (Hong Kong) és a Boutique Hotel Award (London) díjakat.

A comói szállodába a magyar dizájner egyedi bútorokat tervezett, melyek megvalósításához a Dublinót hívta segítségül. Így született meg a Dublino by Varrodesign – karosszékekből, étkezőszékekből, bárszékekből, dohányzóasztalokból, étkezőasztalokból és kiegészítő elemekből, illetve egy különleges kanapé-innovációból álló – sorozat, melynek darabjai egyszerre időtállóak, miközben az alkotókra jellemző módon hordozzák a kortárs elegancia jegyeit.

A bútorokra került textilek a Comói-tó, a környező hegyek, valamint a városi villák és kertek évszázados pompáját elevenítik fel, de felidézik a tervező közelmúltban tett utazásait, Zanzibár koralljait és a japán cseresznyefa-virágzás hangulatát.
A comói bútorokat és textileket 2024. október 14-én a Magyar Állami Operaházban láthatta először a közönség.

Hirdetés
Korábban írtuk