Fotó: 4K Média Stúdió
Hirdetés

Az ifjú tehetség a közmédia Virtuózok című televízióműsorában tűnt fel, amely nemzetközi szinten is egyedülálló magyar kezdeményezés volt: a megszámlálhatatlan könnyűzenei show után komolyzenei tehetségkutató indult útjára hazánkban. A vetélkedő során fiatal korosztályok valamely hangszeren, vagy előadóművészeti produkcióikkal bizonyíthatták virtuozitásukat. Az első évadban, 2014-ben tűnt fel a képernyőn az akkor tizenegy éves Boros Misi, aki egyből lenyűgözte a szakmai zsűrit (így például Batta Andrást, a Zeneakadémia korábbi rektorát és Miklósa Erika operaénekesnőt egyaránt). A klasszikus műveket játszi könnyedséggel, érzéki muzikalitással és már-már lehetetlennek tűnő ujjgyakorlatokkal előadó apró művész tovább menetelt az élő műsorokban, majd korcsoportjának győzteseként zárta a versenyt. A döntőben mindemellett felvételt nyert a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába. Közönségkedvenc volt, hiszen szembetűnő képességein túl rendkívül kedves, alázatos és szerény kisfiúként belopta magát a nézők szívébe.

Boros Misi a számára ismertséget hozó műsor óta eltelt csaknem kilenc évben olyan elismert, nemzetközileg jegyzett zongoraművészekkel dolgozott együtt, mint Vásáry Tamás vagy Bogányi Gergely, emellett Plácido Domingóval és Miklósa Erikával is volt már közös projektje. Több mint háromszáz koncertet és nyilvános fellépést tudhat maga mögött, az anyaország és a Kárpát-medence magyarlakta területein túl Brüsszelben, Sao Paulóban, Sydney-ben, Londonban, Pekingben, Tokióban és a világ számos nagy- és fővárosában megmutatta a tehetségét. Misit munkásságáért többek között Junior Prima-díjjal jutalmazták. Ma a müncheni zeneakadémia hallgatója.

Az ifjú virtuóznak Inspirations címmel új albuma jelent meg a Hungaroton gondozásában, ennek apropóján január 24-én a Magyar Zene Házában tartott lemezbemutató koncertet. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Batta András, a hangversenynek otthont adó intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, megjegyezve: nehéz dolog a csodagyerekből felnőtté válás, ami egyfajta kihívás a kis művészek számára, Misi mégis teljesen természetesen, magától értetődő folyamatként élte meg ezt. Beszédes, kommunikatív zongorázás jellemzi a tehetséges fiatalembert a Zene Háza vezetője szerint, aki úgy véli: Boros Misi kommunikációs, kapcsolatteremtő képessége hasonló, mint a zongoraművészi talentuma.

A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy az est fellépője maholnap húszévesen nem változtatja-e meg a nyilvánosságban használt nevét Boros Mihályra. Az érintett elárulta, hogy Mihályként jelentkezett a Virtuózokba, majd végül Misiként mutatták be, így nem ő változtatta meg a nevét, ezért nem is ő kívánja visszaváltoztatni azt. 

Korábban írtuk

– Maradok az, aki vagyok, és ez látszik Brahmsban és az egyéb művekben – mondta a tizenkilenc esztendős művész, aki magyar zeneművekkel is foglalkozik, hiszen Lisztet, Bartókot és Kodályt rendszeresen játszik, valamint kortárs darabokat is szívesen elsajátít, e körben például Eötvös Péter és Kurtág György alkotásait egyaránt örömmel veszi elő. Misi szerint a világon mindenhol központi figurák a magyar szerzők, a külföldi koncertműsorok ugyanis erről árulkodnak. Elmondása alapján a közlés és a kifejezés vágya köré épült a Zene Házában adott koncertje, ami a pécsi zongorista művészetére általában is jellemző.

Az esti hangversenyen Chopin és Brahms darabjai hangoztak el, célzottan. 

– Brahms és Chopin a romantika két különböző arculatát mutatja, és éppen ezáltal inspirálók számomra. Brahms a klasszikus formában alkotott zseniálisat. Chopin formateremtő volt – vallja az inspirációin alapuló új albumáról a fiatal tehetség. 

A koncerten végül meg is válaszolta, mit takar a lengyel zeneszerző méltatása: többféle műfajú művet játszott Chopintől, így a közönség hallhatott keringőt, nocturne-t és balladát is Boros Misi előadásában. Brahmstól elhangzott a Händel variációk és fúga című darab, majd a koncert végén ráadás gyanánt egy Bach-kantátarészlet is felcsendült – azzal a finomsággal, mintha az ember óvatosan a kenyérre kenné a vajat. A crescendóknál határozottan, de nem kíméletlenül, a pianissimóknál pedig finoman, de mégsem elcsukló hangon szólaltatta meg a hangszert, és látszik, hogy nem „betanulta” a műveket, hanem ízig-vérig zenét művel Boros Misi. Vásáry Tamás, a zongoravirtuózok doyenje így ír pártfogoltja teljesítményéről: „Ez több, mint jól zongorázni. Ez művészet, igazi művészet.”

A koncerten a húszas évei küszöbén álló művész maga mesélt az általa eljátszott művekről, azok kiválasztásának miértjeiről és mikéntjeiről, és egyszersmind arra törekedett, hogy közelebb vigye a zenekedvelőkhöz a zongoradarabokat és a klasszikus alkotásokat. Az alkalom légköre egybecsengett a napjainkban sokat hangoztatott mottóval: a kultúra mindenkié.