Hársfa Étterem és Mulató: gasztronómia és kultúra egy fedél alatt

Egy nagy múltú étterem új gazdái soha nincsenek könnyű helyzetben. Nem csupán a régi emlékek, az egykori nívó előtt kell tisztelegniük, de el kell fogadniuk azt is, hogy a múltbéli dicsőség megkopásával együtt a világ is kifordult négy sarkából, és ma már sziszifuszi munkát végez az, aki tudást és szépséget próbál átnyújtani. Nekünk, vendégeknek azonban a Hársfa valóságos ajándék, egy komplexum, amely egyszerre kínál pompás kosztot és ad teret a polgárhoz méltó szórakozásnak.

A legendás vendéglő patinás falaival, vadlakomáival egykoron Buda büszkeségének számított, így amikor 1915-ben Ady Endre feleségül vette Csinszkát, itt ülték a lakodalmukat. Aztán persze a kommunizmus végtelen éveiben a mulató elvesztette régi rendeltetését, hitelét, és beállt a pusztulásnak, torzulásnak abba a sorába, amelynek megannyi polgári értékünk áldozatává vált. Az égig nyúló gizgazok pedig ellepték ezt a kiégett ugarrá változtatott országot, hogy teret adjanak az értéktelenségnek. A gasztronómia, csakúgy mint a polgári lét és kultúra megannyi szegmense, a földdel vált egyenlővé, az emberek elvesztették közösségi tereiket, s a kultúrember a rendszerváltás után is sokáig nem talált magának olyan helyet, ahol családias, ám elegáns környezetben tölthette el idejét, ízléséhez közel álló vendégkör társaságában szórakozhatott, miközben valódi alapanyagokból készülő, karizmatikus ételek sokaságából választhatott.

Azóta színre léptek azonban a Hársfa vendéglő új gazdái – Agócs István és Katona Gabriella Mária -, hogy tiszteletben tartva annak dicső múltját, feltámasszák az egykori jó hagyományt, kiegészítsék Európa klasszikus és míves konyháival – az olasszal és a franciával -, továbbá megvalósítsák álmukat is egy olyan központot hozva létre, ahol a valódi ízek és ételek mellett az emberen van a hangsúly. A tágas és hívogató térben bármit megtalálhatunk, amire szükségünk van ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Klasszikus koktélbárt, ahol egy ital vár kedvcsinálónak, vagy akár cigányzenét hallgatva átmulathatjuk az éjszakát. Egy tágas, füstmentes csarnokot, amely a toszkán táj hangulatát idézi, és ahol a kerekasztal fölött minden adott ahhoz, hogy ne csupán az ízek mámorát és tisztaságát érezzük, de végigbeszélgethessük az éjszakát is. Egy borpincét, ahol ünnepelhetünk, vagy egyszerűen méltó környezetben élvezhetjük hazánk borászainak remekeit. Egy kerthelyiséget, amelyet az erdő sudár, illatos fái vesznek körül. S a sor még bővíthető, mert megtalálható még az egykori terem is, ahol maga Ady ünnepelt, az üvegfalú, fagerendás galérián pedig mintha megállna az idő. Ilyen ez a vendéglő, minden igényt kielégít, s még részeiben is egész.

A klasszikus ámde innovációs magyar, valamint a francia-olasz fúziós konyha Nagy Szabolcs és Király Csaba séfek tehetségét és gondos munkáját dicséri, a kiváló és nemes alapanyagokból összeálló kínálatból pedig anélkül válogathatunk kedvünkre, hogy az anyagilag megterhelő legyen. A Hársfában a vendég jó helyen van, kényelmét, jókedvét, társaság iránti vágyát s étvágyát egyszerre elégíti ki a komplexum, amely sok évtizedes űrt képes betölteni.

A magyar gasztronómiai hagyományoknak, az alapanyagoknak és a főzési techni­káknak a kommunizmus évei alatt történt elkorcsosítása okán sok magyar étteremben pocsék az étel, ahol pedig valóban finom, ott az ár és az érték aránya ritkán mutat egyensúlyt. Arról nem is beszélve, hogy az étkezést csupán a gyomor örömére valónak tartják, a szellem nem jár vele. A Hársfa azonban valóságos kultúrkomplexum. Az étkezés igazi értelmét bizonyítja, a kultúremberi lét nélkülözhetetlen, ám mégis oly sokáig nélkülözött oldalát nyújtja. Fiatal gazdái bejárták a világot gasztronómiai és kulturális élvezeteket kutatva, s a Nyugat szellemét hozva magukkal, hogy megidézzék azt a nagypolgári kort, amikor számunkra ugyanolyan természetes volt kifinomultan élni, mint Európa legnagyobb kultúrnemzeteinek ma is. Végül célkitűzésükké az vált, hogy a szellemet és a gasztronómiát egy fedél alá hozzák, emberhez méltó világot varázsolhassanak tudás és szépség együtteséből egy embertelenül meggyötört országban. A Hársfa megálmodói nem csupán méltóságteljes múltunkat támasztották fel, de lehetőséget adtak vendégeiknek arra is, hogy a jelenben élvezhessék az élet és az étel szépségeit.

Herbák Dóra

Hársfa Étterem és Mulató

1021 Budapest,

Hűvösvölgyi út 132.

Tel./Fax: 200 1998

Mobil: (06 20) 966 0500

www.harsfaetterem.hu