1956. október 23-a a fiatalok forradalma volt. Bár az ötvenkét évvel ezelőtti tizen- és huszonévesek hősökké váltak, a mai fiatalokhoz hasonlóan ők is csak szabadon szerettek volna élni, szeretni, dolgozni és alkotni. Az 56-osok fiatalságának és forradalmának felidézésére a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Televízió közös forgatókönyvíró- és ötletpályázatot hirdet harminc évnél fiatalabb diákok számára.

A kiírók olyan nyolcperces filmetűd-terveket vagy legfeljebb háromoldalas ötleteket várnak a pályázóktól, melyek az 1956-os forradalomról, annak fiataljairól szólnak, 1956-ban vagy a jelenben, egy helyszínen játszódnak. A pályázatokat október 28-ig kell elküldeni a Magyar Televíziónak, az ünnepélyes eredményhirdetés november 4-én lesz. Hat pályaművet díjaznak, a győztes alkotásokból film készül, amelyet a Magyar Televízió m1 csatornája jövőre, 2009. október 23-án 20 órától mutat be.

A beérkező pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, melynek elnökei Bereményi Géza és Pálfi György filmrendezők, tagjai Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Gryllus Dorka színművész, Seres Tamás, a Magyar Televízió rendezője és Meskó Zsolt producer.

A pályázaton részt vehet minden magyarországi vagy határon túli magyar, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató, 30. életévét be nem töltött diák, aki forgatókönyvét (maximum 8 perc) vagy filmötlete leírását (maximum három A4-es oldal) 2008. október 28-ig eljuttatja a 1054 Budapest, Szabadság tér 17. postai, vagy a filmszabadsag56@mtv.hu e-mail címre.

A pályázati adatlap letölthető a www.magyarorszag.hu/filmszabadsag56, illetve a www.mtv.hu honlapokról.