A kiállítást Dr. Habsburg György nagykövet, a Magyar Vöröskereszt elnöke; Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Dr. Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitották meg. A Gödöllői Királyi Kastély idén átadott Rudolf-szárnyában egy, 19. század eleji festésekkel díszített, gyönyörűen felújított teremsor szolgál ezentúl az időszaki kiállítások új otthonául.

Az itt megrendezett első kiállítás a Herendi Porcelánmanufaktúra történetét és legbecsesebb darabjait vonultatja fel. A teret és terítéket egyszerre bemutató tárlat kastélyszínházzal együtt látogatható, hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

A magyar kastélyok lakói kedvelték és vásárolták a Herendit, sőt sok esetben egy-egy dekoráció a mai napig őrzi a megrendelő családok nevét. Ezek nagy részével nem kizárólag múzeumokban találkozhatunk, hiszen ma is gyártják, használják őket. A Ferenc József készlet a budai vár és a gödöllői kastély számára készült, de az Országház étkészlete ma is ezzel a finom arany mintával van díszítve. A Gödöllő-minta hasonlóképp királyi megrendelés emlékét őrzi. Ma is ismertek a Hadik-, Apponyi-, Batthyány- és Esterházy- minták, ma is használatos a külön megrendelésre alkotott Héderváry-szín. Az arisztokrata életformát a herendi porcelánok segítségével megidéző kiállítás ezeket a patinás edényeket, étkészleteket, monogramos darabokat vonultatja fel, és bemutatja azokat a tipikus főúri kellékeket is – tintatartó, porzó, írószertartó, kártyadoboz, sétabotfogó, porcelánnyelű evőeszközök – amelyeket csak külön megrendelésre készítettek „fehér aranyból”.

Külön érdekesség – bár nem a kiállítás, hanem a terem berendezésének része – az utolsó terem porcelán rózsákkal díszített csillárja, amely szintén a Manufaktúra luxusterméke lehetett valaha, és a kiállítás lebontása után is a helyén marad majd. A tárlat bevezető termében kisfilm avatja be az érdeklődőket a porcelánkészítés és -festés rejtelmeibe, és jelesebb alkalmakkor porcelánfestő-bemutató színesíti a programot.

A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése – KMOP 3.1.1/E – során „betonban és aranyban mérve” – vagyis méretét és az anyagiakat illetően – felújításának legjelentősebb szakaszát „éli” az ódon épületegyüttes. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló beruházás összköltsége 1.660.000.000 forint, amelyből 52.000 négyzetméter park és 1.600 négyzetméter belső tér nyerte vissza régi pompáját. 2009. július 1-jén kezdődtek meg a munkálatok. Az épület és a tájképi romantikus kert rehabilitációja a tervek szerint haladt.

December idusán avatták fel a kastélypark díszkivilágítását, egy gyönyörű kandelábersort. 174 facsemetét, 10.000 cserjét, 5.000 hagymás növényt, 50.000 évelőt ültettek el. Az egynyári virágok tavasszal kerülnek a földbe. A vízellátás érdekében 7,5 km csőhálózatot fektettek le, 5 km csepegtetőt építettek ki, 400 öntöző szórófejet szereltek fel. Május 1-jén adták át a tájképi romantikus stílusban felújított parkot, így ma már ugyanaz a látvány tárul a látogatók elé, mint amiben annak idején Erzsébet királyné gyönyörködhetett. A kiviteli terveket a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszéke készítette, műemlékvédelmi, kivitelezési és dendrológus szakértők közreműködésével.

A dekoratív hatású növényágyásokról fotók és képeslapok tanúskodnak, sokukról még az alkalmazott növényfajok is leolvashatóak. A mai kert tervezői ilyen díszítő ágyásokat főként az utak mentén és találkozási pontjain alkalmaztak, amelyek folyamatosan pompáznak, színük és magasságuk pedig harmonizál egymással. A legnagyobb virágtenger a kastély és a park főtengelyében, a díszudvar fölött kapott helyet, amelyből az épületről, az udvarról és a kert számos pontjáról rálátni. A kompozíció egész évben virágdíszt mutat a változatos fajtáknak köszönhetően.

Elkészült a tereprendezés és a homlokzati felújítás. A tavasz folyamán a belső terek – a Rudolf- és a Gizella-szárny – születtek újjá. Az 1-2 szárnyak épület szerkezeteket érintő munkálatai is befejeződtek. Elkészült az említett szárnyak homlokzati felújítása; külön kiemelést érdemel a korhű megjelenésű, de a mai épületfizikai követelményekhez igazodó homlokzati nyílászárók elhelyezése és az eredeti terveket felhasználó faragott kő lábazat visszaállítása. Szintén készen áll az a megújult szárnyakat kiszolgáló belső öt állomással rendelkező lift, amelynek alkalmazása tovább erősíti a kastély által már kiérdemelt „Év akadálymentes műemléke” díj tartalmi megvalósulását. A liftakna szerkezeti kialakítása a több építési periódussal is rendelkező épületsarokban a boltozott terek és fragmentumok megtartásával külön építéstechnológiai bravúrral történt.

Megtörtént a belső terek építészeti helyreállítása. Az eredeti burkolatok a restaurálás és kiegészítés után, a korabeli ajtók, ablakok és radiátorburkolatok a hajdan volt fényt hozzák vissza a sokat látott lakosztályokba. Több száz négyzetméter falfelületen az eddig eltakart falfestéseket, faragott kőelemeket eredeti pompájukban állították vissza.

Korábban a kastélyhoz tartozó épületállománynak mindössze a negyede volt látogatható, a mostani felújításnak köszönhetően – a királyi gyermekek lakosztályainak, az Erzsébet-verandának, a Sörpincének és a Horthy-bunkernek a rehabilitációjával ez a terület megduplázódott. Gondoltak a 2010 folyamán elkészülő új múzeumi és közönségterek miatt várható látogatólétszám-emelkedésre. A januári karbantartási időszakot követően nagyobb, kényelmesebb ruhatár és információs iroda várja a kastély vendégeit.

Még idén elkészül a Lovarda és a Barokk Istálló. A tendernyertes Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-vel augusztus 26-án aláírt szerződés szerint augusztus 30-án megkezdődtek és december 31-éig befejeződnek a munkálatok. A Gödöllői Királyi Kastély folyamatban lévő Magyarországon korábban sosem látott tempójú komplex fejlesztésének második ütemeként, a Lovarda és Barokk Istálló rekonstrukciójával összesen 1700 négyzetméter területen folytatódik a felújítás. A kiemelt projekt tervezett összköltsége 1 milliárd forint. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kapott 900 millió forint pályázati támogatást a kisebbségi tulajdonos, Gödöllő Város Önkormányzata 100 millió forint összeggel, mint önerővel egészít ki. A Lovarda padlószintje, a porond alatt két, egyenként 80 négyzetméteres teremmel gazdagodik a terület, amely a pályázati projekt lezárultával – 3D-s vetítőként – oktatási célokat szolgál majd. Szintén itt kap helyet a Lovarda befogadóképességéhez igazodó számú vizesblokk. A Lovarda megközelítését az új bejárat előtti terület – ún. Schimmelhof – felújítása támogatja, amely környezethez méltó kialakításával az ide érkező vendégek reprezentatív fogadóterületeként is szolgál. A projekt részeként megtörténik a Barokk Istálló félemeleti (mezzanine) szintjén található termek falfestésének helyreállítása, s a magyar lovas életet és – kultúrát megjelenítő kiállítás kialakítása; földszinti terei pedig közönségforgalmi és közösségi funkciókat kapnak. A műemlék épület most megkezdett munkálatait is a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hagyja jóvá és felügyeli.

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélya, amelyet az 1730-as években Grassalkovich Antal építtetett. A hatalmas, 8 szárnyból álló épületegyüttes 1867-ben koronázási ajándékként lett a királyi pár kedvelt pihenőhelye. Erzsébet királyné, Sisi több időt töltött itt, mint bárhol máshol, több mint 2000 éjszakát. A két világháború között Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt az épületegyüttes, ahol a családi pihenések mellett vadászatokat és diplomáciai fogadásokat is tartottak. A második világháborút követő szerencsétlen hasznosítási formák következtében – idősek otthona, szociális lakások, szovjet laktanya – a kastély állapota leromlott. Bár már a 80-as években megkezdődtek, igazán csak a rendszerváltást követőn gyorsultak fel a felújítási munkálatok. Ennek eredményeként 1996-ban nyílt meg az első néhány látogatható szoba. A nők és a családok kastélya, múzeum, programhelyszín, koncertek és színielőadások otthona, rendezvényközpont, amit mindenkinek látnia kell.