Hirdetés

Sokszor elhangzott az utóbbi két évtizedben, de attól még sajnos változás nem történt: a magyarok kevés halat esznek, azt is jellemzően karácsony táján. Annál örömtelibb, amikor az ember azt látja, hogy egy ízig-vérig magyar vállalkozás, mely kifejezetten a magyar halakra és magyar halételekre alapoz, miként terjeszkedik.

Az első Keszegsütőben Debrecenben voltam három éve, ugyanabban az esztendőben láttam a miskolcit is, néhány hónappal később a budapestit próbáltuk ki, idén Sopronban akadtam egy újabb egységre, ám mint a vállalkozás honlapjáról megtudtam, Nyíregyházán, Egerben és Salgótarjánban is van éttermük. A hálózat alapítója Csapó Péter szakács, aki a halak szeretetét és a halsütést otthonról hozta magával, első üzletét 2012-ben nyitotta.

A soproni hely beltere is szívet melengetően, giccs­mentesen népi jellegű, a dekoráció részét képezi a házi áldás. A berendezés a nagyszülők lócájával, kredencével, hokedlijével, mint a bemutatkozó szöveg is mondja, mára védjeggyé vált. A kiszolgálás kedves, közvetlen, udvarias, az árak barátságosnak mondhatók, a fesztivál­áraknál legalábbis alacsonyabbak.

Kínálnak lencselevest füstölt harcsával, halburgert, sült keszeget, pisztrángot, süllőt, harcsát. Mi egy kis adag halászlevet kértünk (1290 Ft), és haltepertőt (590 Ft/10 dkg), hozzá sült krumplit és kulimász nevű majonézes salátát. Mindemellé sört és Meccset ittunk, utóbbi meggyborból készült palackozott fröccsöt jelent, ezt eddig még nem próbáltuk. Kifejezetten jó volt, akárcsak az ételeink. A soproni Keszegsütőt jó szívvel ajánljuk másoknak is.