A miniszer közölte: a múlt héten a kultúrstratégiai intézmények vezetőivel megkezdett egyeztetését a Nemzeti Kulturális Tanács tagjaival folytatta. A megbeszélésen arról egyeztettek, hogy az elmúlt időszakban a kulturális ágazat milyen eredményeket ért el, és melyek azok a kérdések, amelyekben tovább kell lépni annak érdekében, hogy kultúránk identitást erősítsen és őrizzen.

Hirdetés

Elmondta: a megbeszélésen két kérdésről egyeztettek, amelyek vonatkozásában két javaslattal élt a tanács. Az egyik a színészek, színházak biztonságát érintette, a másik a művészeti terület szabályozására vonatkozik.

A színházak biztonságáról szólva kiemelte: alapvetően változtak meg a színművészeti produkciók kellékei, eszközei, amelyek választ adnak az új kor kihívásaira. Hozzátette: a Nemzeti Kulturális Tanáccsal való együttműködésben nyár végéig át kell tekinteni, hogy melyek azok a szabályozási, oktatási, szervezési kérdések, amelyek a színházak és színészek biztonságát erősítik.

A művészeti terület szabályozásáról szólva a miniszter elmondta: azt látja a Nemzeti Kulturális Tanács, hogy mind az előadóművészeti, mind az alkotóművészeti, mind a közművelődési területen számos olyan előrelépést kell megtenni, amely segíti a kultúrkiválóságot, a népi hagyományőrző kultúránk biztosítását a legszélesebb rétegeknek.

Korábban írtuk

Hankó Balázs hangsúlyozta: éppen ezért abban állapodtak meg, hogy a magyar kultúra erősítését, kiválósságát, versenyképességét támogató jogi módosításokat nem összevont törvényjavaslatban kívánják megtenni, hanem minden terület sajátságaira tekintettel a vonatkozó szabályozások módosításával, mely javaslat a Nemzeti Kulturális Tanácson keresztül jut el a minisztérium részére nyár vége előtt.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy nemzeti, hagyományőrző kultúránk tovább erősödve legyen vonzóképes, identitásőrző, közösségépítő.

Kiemelte: a Magyarországon elérhető kultúra, a magyar kultúra és az egyetemes kultúra a világ élvonalában van. Legyünk büszkék arra is, hogy van TOP100-as múzeumunk, hiszen a Szépművészeti Múzeum a világon a 84. leglátogatottabb.

Kiemelte, hogy az elmúlt évek során jelentős beruházások valósultak meg, többek között a Liget projekt keretében vagy akár az Operaház, Debreceni Csokonai Nemzeti Színház felújításában és számos további területen. Nemzetközi szinten is egyedülállóak azok a programok melyekkel az óvodától a felsőoktatásig a minőségi kulturális előadásokon vehetnek részt a gyerekek, fiatalok.

Nemzeti kultúránk, a hagyományaink kulturális kovászként érlelik az újabb és újabb nemzedékeket a magyar nemzet testéhez – hangsúlyozta.