– A Budakeszi Kultúra Alapítvány 2005-ben alakult Budakeszi kulturális fejlődése, a hagyományok, a nemzeti és nemzetiségi kultúra ápolása végett. Hogy jutottak el Gyimesbükkre?

– Budakeszi barátainkkal 2007 pünkösdjén megismertük a gyönyörű Csíkszereda – Gyimesbükk vasútvonalat. Bilibók Ágoston nyugdíjas vasutas idegenvezetésével jártuk be a környéket, a kirándulás Gyimesbükkön zárult, a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti őrházánál. A leromlott, bontásra ítélt épületet Deáky András volt helyi iskolaigazgató néhány éve úgy mentette meg, hogy megvásárolta és az önkormányzatnak adományozta. Amikor az őrháznál a környező tájban gyönyörködtünk, láttuk az 1944-es harcok emlékeit és Bilibók Guszti bácsi is emlegette, milyen jó lenne megérni, hogy egyszer felújítják az őrházat, talán ekkor éreztük meg annak a helynek és az őrháznak a jelentőségét és küldetését, s fogant meg az ötlet, hogy segítünk a felújításban. Otthagytunk egy jelentős összeget, ám az hamar kevésnek bizonyult. Komolyabb gyűjtésbe kezdtünk a Budakeszi Kultúra Alapítványon keresztül. Annyi adomány gyűlt össze, hogy az eredeti MÁV-szabványok szerint szépen helyre tudtuk állítani az épületet és környékét.

– Tavaly április végére be is fejeződött a felújítás, pünkösd ünnepén át is adták. A munka nem állt meg, 2008 során tovább tevékenykedtek Gyimesbükkön. Mire fordították a beérkező adományokat?

– Salamon József plébános a segítségünket kérte a kontumáci kápolna felújításában. Elvállaltuk a kápolna áram- és telefonellátását, mert szeretnénk egy webkamerát elhelyezni a templom tornyába, amely a gyönyörű Gyimesiszorost mutatja, a Rákóczi-várral és a felújított őrházzal. Az sem mellékes, hogy a kápolna és az előtte álló romok esti kivilágítást kaptak.

– Mit terveznek még a térségben?

– Gyimesbükki terveink közt szerepel a már említett webkamera működtetése, a Rákóczi-vár állagmegóvása. De segítségünket kérte az adománygyűjtésben a Széphavas Egyesület, amely a völgy felsőbb szakaszán, a Szép-havas csúcsán egy Árpád-korból eredeztetett kápolna újjáépítésébe kezdett. Örülnénk, ha sikerülne hármas egységgé bővíteni a csíksomlyói pünkösdi hagyományt: pünkösd szombatján a csíksomlyói búcsú, vasárnapján a gyimesbükki ünnepség, és hétfőjén egy zarándoklat Szép-havasra, az újjáépített kápolnához.

Nemes Orsolya

——————–

2009. Pünkösdvasárnapi program Gyimesbükkön

11:00 – A zarándokvonat érkezése 800 fővel a gyimesbükki állomásra

12:00 – Az egykori csángó zarándokút kiindulópontjaként felállított kereszt és a jubileumi egyházi év alkalmából ültetett tíz fenyőfa mint az elmúlt tíz évszázad és a tíz Szent István-i egyházmegye jelképének megszentelése a kontumáci kápolnánál

12:10 – Szabadtéri szentmise a kontumáci kápolna előtt, Böjte Csaba és más zarándokpapok részvételével

13:15 – A Pille című, csángó rockballada a csíkszeredai Role együttes és gyimesi táncosok bemutatásában

14:10 – Gyimesi táncok, énekek, gyimesbükki hagyományápolók bemutatásában

14:30 – A Rákóczi-vár csúcsán XVI. századi tárogatós a nézőket a kontumáci kápolnától a vasúti őrházhoz hívja, ahol Gyimesbükk polgármestere és a Budakeszi Kultúra Alapítvány elnöke fogadja az érdeklődőket.

15:00 – a 017-es Nohab mozdony érkezése az őrházhoz.

További információk:

www.budakeszikultura.hu