Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A herendi porcelánmanufaktúra magángyűjteményekben lévő alkotásaiból nyílt kiállítás a herendi porcelánmúzeumban.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A herendi porcelánmanufaktúra magángyűjteményekben lévő alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a herendi porcelánmúzeumban. A tárlatot, amely a kezdetektől mutatja be az üzemben gyártott darabokat, a köztársasági elnök nyitotta meg.

Áder János azt mondta: a manufaktúra története jól példázza, hogy a gazdasági felemelkedés a nemzeti felemelkedés záloga is.

Az államfő Kossuth Lajos 1842-ben elhangzott szavait idézve úgy fogalmazott, hogy minden nemzet arra törekszik, hogy megteremtse saját iparát, „és a szorgalmat áldás követi, a munkás igyekezet nyomdoka megtermékenyül.”

Áder János emlékeztetett: ebben az időben Kossuth az első magyarországi ipari kiállítás megszervezésén dolgozott, és komoly szerepe volt a seregszemlét szorgalmazó iparegyesület életre hívásában.

Az egyesület munkálkodásának köszönhetően a 16 éves herendi manufaktúra lépett először kiállításával a széles nyilvánosság elé, képviselve a magas minőséget. Később ezt számos külföldön rendezett kiállítás követte – fűzte hozzá.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez szemet gyönyörködtető kiállítás időutazás is egyben – mondta Áder János.

A gyűjtők képviseletében Mádi László elmondta, hogy a 221 darabos gyűjteményt korszakonként, négy teremben mutatják be. A legkorábbi alkotás az 1830-es évekből való, a legkésőbbi pedig napjainkban készült.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a múltat és a jövőt az értékek kötik össze, a tehetségnek pedig kiemelkedő szerepe van az értékteremtésben.

A tárlat június 20-áig látogatható.

(MTI)