Valóban hiánypótló vállalkozás ez, hiszen a műbarát nagyközönségnek nincs arra alkalma, hogy a művészet technikai eljárásairól gyakorlati tapasztalatokon alapuló tudást szerezzen. Az egyetem neves képzőművészekből és művészettörténészekből álló oktatói által tartott bemutatókon folyamatában figyelhetik meg a technikai eljárásokat, egy rézmetszet vagy egy olajfestmény készülését. Az oktatók között megtalálhatjuk Menráth Pétert, Somorjai KissTibort, Sturcz Jánost és Körösényi Tamást is.

A város szívében, a magyarországi művészképzés fellegvárában zajló előadások így minőségi tudást, szemléletes, gyakorlati ismereteket kínálnak a műkedvelő publikumnak. A harminc részes előadássorozat sorra veszi a legfontosabb grafikai, festészeti, szobrászati technikákat, betekintést nyújt az anatómiai ismeretekbe, látvány- és díszlettervezésbe, alkalmazott grafikai eljárásokba és az új médiák (fotó, videó) körébe.

Az egyetem Andrássy úti és epreskerti műtermeiben zajló gyakorlati bemutatókat a technikák történeti fejlődését megvilágító elméleti előadások egészítik ki. A kurzus tandíjaiból származó bevételekből a Képzőművészeti Egyetem és a Kogart közösen két hallgató egy éves alkotómunkáját támogatja egy éven át.

A kurzus részletes programja megtalálható a www.mke.hu, www.kogart.hu intézményi honlapokon.