Az orosz télhez nem kellő ruházattal felszerelt, haditechnikai és létszámbeli hátránnyal küzdő magyar honvédek nem győzhettek a Don-kanyar poklában. Ám a körülményekhez képest maximális helytállás jellemezte katonáinkat. A Don-kanyar hőseinek emlékére a Matasz Hagyományőrző Tagozata korhű ruházattal és fegyverzettel ellátott mintegy 120 fős csapata január 28-án indítja 10. emléktúráját a Héreg–Bajna–Tarján–Baj–Tata útvonalon, Vitéz Jásdi Balázs k.h.ő. főhadnagy vezetésével.

5-6 főre: A bográcsban 30 dkg lebbencstésztát zsíron megpirítunk. Ha kész, kiszedjük a tésztát a zsírból egy tálba. A zsírt kicsorgatjuk egy bögrébe. Nem mossuk ki a bográcsot, kissé zsíros maradhat. Ezután 20 dkg vöröshagymát felaprózunk és a bogrács aljára szórunk. Mintegy fél kg marhalábszárat – inakat, kevés faggyút és a hártyákat is meghagyva – és fél kg marhanyakat felkockázunk, s a hagymára tesszük. Lassú tűzön kevergetve hagyjuk pörkölődni, majd saját levében főni. Ha a hús kifehéredett, mehet rá 3 dkg őrölt pirospaprika és 2 liter víz. Sózzuk, főzzük. Úgy 1 óra múlva mehet bele 60 dkg felkockázott burgonya, amit hagyunk teljesen szétfőni! Ha a hús is megpuhult, belerakjuk a pirított lebbencset és még 2 dkg őrölt pirospaprikát, hogy szép piros legyen. Hiába benne a lebbencs, csipetkével dúsítjuk, mert úgy sokkal jobb. Tálalás után mindenki eldönti, hogy megvadítja-e erős piros paprikával, éles bicskával szelt csípős zöldpaprika-karikákkal vagy jó piros borral.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!