A sokszínűségnek ez egy vizuálisan és érzelmi alapon még felfogható keresztmetszete, amit az emberi faj egyes közösségei, sajátságaiknak engedve, mentalitásukból eredően hoztak létre. Jó tudni, hogy nekünk is megvan a tisztességes helyünk ebben a közegben, amely közeg addig létezhet, amíg az egyes helyi közösségek (nemzetek, népek, törzsek, falvak stb.) műveltsége önmagában megmaradhat és fejlődhet. Ameddig nem bomlik szét a „kulturális sokszínűség” jelszava alatt közeledő, kultúrákat tudatosan összekeverő, adott helyen a domináns műveltséget, más kultúrák előtérbe helyezésével megsemmisítő, pusztító szándék hatására. A jászberényi Csángó Fesztivál, mely e folyamatra ellenhatást gyakorol, nem csupán a magyar népművészet egy kiemelkedő fellegvára, hanem a valódi sokszínűségre való törekvés nemzetközi szintű védőbástyája is.

Elkészítése: kiolvasztunk 10 dkg csíkokra vágott kolozsvári szalonnát, majd 15 dkg vékony csíkokra vágott harcsafilével (ha lehet, a Zagyvából származóval) és 1 fej felaprózott vöröshagymával megpirítjuk. Hozzátesszük a paprikát, sót, borsot, valamint a 2-3 gerezd felaprózott fokhagymát, majd 10 ek. paradicsompürével ízesítve felforraljuk. Úgy 60 dkg karajból 8 szeletet vágunk, kissé kiverjük, sózzuk és roston megsütjük. A húsra öntjük a paprikás-paradicsomos ragut és kevés zsírral kevert, petrezselymes rövid csőtésztával tálaljuk.