3 dkg élesztőt 1 dl langyos cukros tejjel felfuttatunk. Kilónyi lisztbe mélyedést vájunk, beleteszünk 2 ek porcukrot, csipetnyi sót, 3 db tojást, 2 dl langyos tejet. Tészta állagúvá dagasztjuk 5 perc alatt. Apránként hozzádolgozunk 10 dkg vajat. Hólyagosra dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Langyos helyen, órányit kelesztjük Lisztezett gyúródeszkán a tésztát átgyúrjuk. Ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk és 4 cm-es csíkokra vágjuk. Áfonyalekvárt némi darált dióval összekeverünk és a tésztacsíkok középső vonalára tesszük. Hengerré zárjuk a töltött csíkokat. A fadorongokat bezsírozzuk és feltekerjük rá a tésztát. Felvert tojással kenjük, kristálycukorba forgatjuk. Izzó parázs fölött forgatva megsütjük. Ha kész, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve, lecsúsztatjuk róla a kalácsot. Ilyenkor füstölgő kéménykürtőre hasonlít. (Innen a neve.) A Hargitán havasi meggynek becézik az áfonyát.