Elkészítési mód 6 személyre: A 35 dkg kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk és a forró edényben enyhén pirultra sütjük, ha szükséges, teszünk hozzá egy kis zsírt. A félkilónyi hagymát kockára vágjuk a szalonna mellé, addig fonnyasztjuk, amíg sárgás nem lesz. Belekerül a kockára vágott, mintegy fél kiló marhahús, megforgatjuk, kevergetjük, sütögetjük, majd hagyjuk a saját levében főni (ha szükséges, egy kis vízzel felönthetjük). Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk az evőkanálnyi pirospaprikát, a sót, az előző nap már beáztatott 20 dkg babot, a leveszöldséget (fehérrépa, sárgarépa, zeller) és a paradicsomot. Amikor már a bab is, és a hús is majdnem megfőtt, jöhet a karikára vágott közel 40 dkg füstölt kolbász, a karikára vágott zöldpaprika (4 db), és a kissé nagyobb kockákra vágott burgonya (40 dkg). Sóval, pirospaprikával vagy Édes Annával, esetleg Erős Pistával ízesíthetjük. Amikor a burgonya is puhára főtt, beleszórjuk a közben tojásból és lisztből gyúrt, csipet-méretűre csipegetett, majd belisztezett csipetkét, majd az evőkanálnyi liszttel kevert 2 dl tejfölt és két evőkanál ecetet. Hagyjuk még egyet rottyanni, aztán levesszük a tűzről. Újdonsült kenyérrel, ízlés szerint erős paprikával és egy kis üveg ecettel, valamint jó vörösborral, és ízlés szerint tejföllel tálaljuk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!