A Torma Zsolt koreográfus vezetésével működő, 2008-ban New Yorkban Show Tánc Világbajnokságot nyerő HuNKuN DaNCe, amelynek útját a Horizont Rendezvényszervező Iroda egyengeti, az első irányzatba sorolandó. Céljuk a Kárpát-medence táncainak népszerűsítése. Ám előadásaikon kellő összhangban keveredik az új hangszerelésű magyar népzene és magyar néptánc a latin mozgásanyaggal, az eszköztánccal vagy éppen a stepptánccal, színes látványelemek kíséretében. Ami pedig a király dübbencset illeti: a király a gazdagság jelzője is lehet, a dübbencs meg a szegények eledele. Király dübbencs sosem volt, de mi is összeraktunk két dolgot – hát most lett!

Egy kg tisztított fehérkáposztát a torzsa nélkül lereszelünk. Összekeverjük 1 kk sóval és hagyjuk állni fél óráig. Utána kinyomkodjuk a levét és ízesítjük őrölt borssal, valamint egy ek cukorral. Olajon, lángterelőn kevergetve, élénk tűzön aranysárgára pirítjuk. Egy kg lisztet, 5 dkg élesztőt, 1 dl tejet, 3 ek cukrot, 2 tk sót, 10 dkg tört főtt burgonyát, 4 ek tejfölt és 2 dl vizet összegyúrunk. Kétszeresére kelesztjük, átgyúrjuk és 20 percig ismét kelesztjük. Táblán kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát olvasztott zsírral lekenjük, majd tenyérnyi darabokat metszünk, s rápakoljuk a káposztát egy-egy befőtt meggyel tetézve. A tésztát – ezeket magába foglalóan – összehengereljük. Tetejét tört dióval kevert mézzel kenjük, majd sütőben megsütjük.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!