Nagyon helyes, hogy ezt mondják, mert amellett, hogy sok esetben szemnek, fülnek és elmének csak javára válik az új képződmény, magát az autentikus népzenét, népdalt és néptáncot is eljuttatják olyan közönséghez, amely korábban erre nem volt fogékony. Az utóbbiak egyik legkiemelkedőbb zenei képviselője ma a Magyar Örökség-díjas Csík Zenekar.

4 főre: Lábosba sertéscomb- vagy libamelldarabokat (1,2 kg), 4 megtisztított egész vöröshagymát és 8-10 nagyobb megtisztított egész sárga- és fehérrépát teszünk. Felöntjük vízzel, hogy ellepje, majd főzzük. Amikor felmelegszik, beleteszünk 1 leveskockát, 3 fej fokhagymát, 2 babérlevelet és némi egész borsot, megsózzuk. Fedő alatt főzzük, a megfőtt zöldségeket kivesszük, s tálra tesszük. A hús levére sertészsírt teszünk, de előtte egy ek. húslét kimerünk edénybe és félretesszük. A húst fedő nélkül addig főzzük, míg a leve elfő. Közben a babérlevelet és a borsot kivesszük. Ha a húslé elfő, a zsíron barnára sütjük a húst. Ha kész, kitesszük a zöldségek mellé. A megmaradt olajba apróra szeletelt angolszalonnát, később gombát teszünk. Ezeket pirítjuk, összepároljuk. Ha kész, a félretett húslével felöntjük, s étkezési keményítőt adunk hozzá. Kevergetve ízletes mártássá lesz, melyet külön tálkába rakunk tálaláskor. Köretként burgonyapüré vagy sült burgonya ajánlatos!

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!