„Kifelé” megállította az idegen terjeszkedést, függetlenítette országát a pápai hűbértől és megvédte népét a kelet felől érkező támadásoktól. A magyar állam számára függetlenséget biztosított. Politikai és hadi tettei, erkölcsi nagysága mintául szolgált a későbbi lovagságnak, s évszázadokra példaképet állított a mindenkori országvezetőknek. Ellenségei körében is nagy tekintélyt vívott ki a nehéz harcokban tanúsított bátorsága és küzdeni tudása révén, s az ország legnehezebb helyzetében mindig a küzdelem élén állt.

Kiverünk 8 szelet tarját és megsózzuk. Forró mangalicazsírban átsütjük ezeket. Reszelünk rájuk 1 vöröshagymát, öntünk rájuk 2 dl erőlevest, majd lefedve kis lángon megpároljuk mindegyiket. Ha kész, kiszedjük a húst és levében 60 dkg felkarikázott füstölt kolbászt kisütünk, majd pirospaprikával szórjuk, 2 babérlevéllel és 6 gerezd tört fokhagymával gazdagítjuk. Hozzáadunk 1,5 kg kimosott-kifacsart savanyú káposztát, amit félpuhára párolunk, s közben 2 tk. cukorral hintjük, keverjük. Azután tovább főzzük addig, amíg a káposzta megfő. Ha kész, és sok a lé rajta, le is önthetjük róla. Tálalásnál a káposztaágyba tesszük a pecsenyét s mellé bevagdosott sült szalonnát fektethetünk. Majoránnával szórjuk, újdonsült kenyérrel faljuk és vörösborral nedvesítjük. Evés után jólesik a pihenés, különösen, ha evés előtt jó munkát végeztünk.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!