Paprikás leves 4 főre: Főzés előtt fél nappal 1 kg csirkét (combot, szárnyat) megmosunk, besózunk. Felkockázott fél kg hagymát mangalica zsíron üvegesítünk, rá 3 ek piros paprikát szórunk, összekeverjük és felengedjük 3 l vízzel. Megy hozzá 6 fűszerbors, 2 babérlevél, 1 ek őrölt bors és 3 felkarikázott paprika – 20 percig forraljuk. Ezután beletesszük a csirkehúst, 1 doboz paradicsompürét és megfőzzük. A végén 1 l levet kimerünk, összekeverjük 1 kis doboz tejföllel, majd kevergetve 5 perc forralásra visszaöntjük a levesbe. / Tejes zsömle: Tésztát készítünk fél kg lisztből, 2,5 l tejből, 5 dkg vajból, 1 tk cukorból, 1 tk sóból, és 2,5 dkg élesztőből. Bedagasztjuk, s meleg helyen kelesztjük 1 órán át. Átgyúrjuk és 12 golyót formálunk belőle. Fél órán át kelesztjük tepsiben. Langyos tejjel lekenjük, tetejét magokkal szórjuk (pl. lenmag, tökmag, köménymag stb.) és 200 fokon 20 percig sütjük.