4 főre: Marhából (20 dkg) pörköltet készítünk (pirospaprika helyett borsot használunk), közben felkockázott zsemléket (6 db) megpirítunk. Megszórjuk finomra vágott zöld petrezselyemmel, s 1-2 percig együtt pirítjuk. Ezután 8 db tojást elkeverünk 1 dl tejjel. Sózzuk, borsozzuk és belekeverünk 30 dkg lisztet. A zsemlekockákat elkeverjük a lisztes tojással, gombócokat formálunk belőle, közepébe rakunk egy darab szaftos húst, majd forró lében kifőzzük. Gombát (1 kg) felszeletelve megfőzünk. Sóval, köménymaggal és felaprózott zellerrel ízesítjük. Közben olajból és lisztből (3 ek) világos rántást készítünk, amihez hozzáadunk 4 ek paradicsompürét. Hideg vízzel felöntve simára keverjük. Ha a gomba megfőtt, összekeverjük a paradicsomos öntettel és „megrottyantjuk”. Cukorral (3 ek) ízesítsük, a paradicsomos gombát a húsos zsemlegombóccal tálaljuk.