Elkészítés 1-2 főre: Egy nagyobb serpenyőben 5-6 dkg vékony csíkokra vágott kolozsvári szalonnát pirítunk. Közben egy edényben 4-5 evőkanál lisztet és egy lapos kávéskanálnyi sót összekeverünk. Ezt vízzel felöntjük és azt is elkeverjük. A palacsintatésztánál sűrűbb, még folyós állag a megfelelő. A keveréket ráöntjük a megpirult szalonnára és annak zsírjára. Ha nem folyik a serpenyőben szét, kanállal segítünk szétteríteni azt. Megsütjük az egyik oldalát és közben főtt gombát, főtt sonkát, főtt tojást, jó házikolbászt, póréhagymát és paradicsomot szeletelünk, pont annyit, amennyivel majd a lepényt beterítjük. Megfordítjuk a félig sült lepényt, rátesszük a felszeletelt élelmiszert, majd reszelünk a tetejére valamilyen, ízlésünknek megfelelő sajtot. Néhány perc alatt a feltét „megizzad”, a sajt megolvad, a tészta megsül. Rá néhány kanál tejfölt helyezünk, és kedvünk szerint fűszerezzük.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!