Elkészítési mód: A 2 kg pacalt sózzuk, dörzsöljük, mossuk hideg, majd meleg vízben. Kétszer leöntjük a forralt vizet, majd sós vízben puhára főzzük és metéltre vágjuk. Ezután 50 dkg zsírszalonnát pirítunk 70 dkg fél-karikára vágott hagymával, rádobunk 1 evőkanál enyhén csípős, jóféle pirospaprikát. Picit odapörköljük, majd 2 evőkanál liszttel összepirítjuk. Feleresztjük 1,5 liter hideg vízzel és beletesszük a sót, az egész borsot, a babérlevelet, a borókabogyót, a fokhagymát gerezdekben, az apróra vágott sárkánynyelvű füvet, dicsőfüvet, és ha lehet, a Szent Ilona-füvet is. Miután jól összefőztük, beletesszük a pacalt és a tejben áztatott, kockára vágott 1 kg sertésmájat. Megint összeforraljuk, 3-4 dl bikavérrel megbolondítjuk, végül cipóban tálaljuk, tejföllel locsolva, és évszaknak megfelelően, egész friss sárkánynyelvű fűvel díszítjük. Ecettel ízesíthető s így különösen ajánlott másnaposság ellen.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!