Elkészítés 7-8 főre: Marhaüstöny: Gyógynövényes vízben főzünk 40 dkg felaprózott hagymát, majd beletesszük az 1,5 kg darabolt marhahúst, a 4 ek magyar gyöketet*, a 4 ek citromhéjat, a 4 ek csombort, a 2 ek gyömbért, az 1 kk fahéjat, az 1 kk borsot, az 1 kk ánizst és a sót. Puhulás előtt megy bele 6 dl vörösbor és 60 dkg szeletelt gomba. Ha kész, ízesítjük 2 ek mézzel és 4 ek citromlével. Kapros-juhtúrós monyád (galuska): 50 dkg lisztet, 25 dkg juhtúrót, 5 tojást, 1,5 ek. kaprot és sót összegyúrunk. Kiszaggatjuk és lobogó forró vízben kifőzzük. (*Magyar gyöket: 6 dkg vöröshagyma, 6 fokhagyma, 2 dkg gyömbér, 1 dkg rozmaring, 1 dkg kakukkfű, 1 dkg tárkony, 2 dkg zölduborka, 2 dkg spenót, 2 dkg zöld citromhéj, 1 dkg bors, 0,5 dkg őrölt kömény, 1 kk fahéj és só. Mindez megpárolva és péppé zúzva.)