Elkészítése: A szablyás-káposztás tészta – vagy ahogyan az egyesület tagjai nevezik: a „szablyával vagdalt káposztás tészta csodaszarvas módra, égiesen” – ismérvei: 4 szablyás lovas és 4 fej káposzta, zsír, hagyma, só, cukor és tészta. Elkészítési mód: a lovasokat lóra ültetjük, kezükbe egy-egy szablyát adunk, a káposztafejeket meg botra tűzzük. Ekkor parancsot kell kiadni a lovasoknak káposzta vagdalására, s ha lehet olyan formán, hogy az a tésztához megfeleljen! Ezután – elkerülve a kóbor káposztaevőket – zsíron megfonnyasztjuk a káposztát, hagymával, sóval és cukorral gazdagítjuk, megfőzzük a tésztát, összekeverjük őket és porcukorral vagy éppen borssal hintjük. A módszer nem csupán hazatérés korabeli hagyományőrző lovasoknak, hanem más korokat felidéző, de akár szabadidős vagy sportlovasok számára is javasolt!

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!