Elkészítés 8-10 személyre: Az 1 kg marhalábszárból, fél kg hagymából, erős fűszerezéssel pörköltet készítünk. A már félig megpuhult húsra rádobjuk az előző nap beáztatott fél kg tarkababot, fél kg árpagyöngyöt, az 1 kg vecsési savanyúkáposztát, s mindezt felöntjük azzal a lével, amiben előzőleg egy szép nagy füstölt csülköt megfőztünk. Fedő alatt, lassú tűzön készüljön a hétemberes! Ne kavargassuk, csak rázogassuk meg a fazekat néha-néha érzés szerint, s ha szükségesnek látjuk, öntsük fel újra és újra a füstölt csülök levével! A kihűlt csülköt egyenletes kockára vágjuk, s amikor már megpuhult, összeért a fazékban minden, rádobjuk a felkockázott csülköt és azzal még jól összerottyantjuk. Vigyázzunk, az étel könnyen odaég!

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!