A klinika parkolójában megrendezett egész napos rendezvénysorozat a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ) alelnökének katonai vezényszavával vette kezdetét. Korhű fegyverzetben felvonultak az 1848-as Magyar Honvédsereg gyalogosai, gránátosai és könnyűlovassága (huszárok). Huszárok mellett a merészebb, kalandvágyó kis betegek is nyeregbe szállhattak. A bátrabbak még az 1848-as ágyúk elsütésében is segíthettek.

Az MHKHSZ szakmai programját a SOTE Játszóház Alapítvány segítségével megrendezett 1848/49-es éveket bemutató múzeumpedagógiai foglalkozás és korhű kézműves foglalkozás tette teljesé, ahol a Magyar Örökség Díjas HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakavatott múzeumpedagógusainak vezetésével a gyermekek és szüleik huszárcsákót, kardokat és egyéb 48-as fegyvereket, relikviákat készíthettek.

Dr. Szabó András, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója elmondta: „A Gyermekklinikán számos krónikus (gyermek-reumatológiai, gyermek-onkológiai) megbetegedéssel kezelés alatt álló beteg gyermeket gyógyítunk. A kis betegek sokszor több hónapot is eltöltenek a klinikán a teljes gyógyulásig. A programsorozat kiváló alkalom arra, hogy a gyerekek kiszakadhassanak a kórházban eltöltött idő és a kezelések által okozott fásultságból. Az ilyen élmények nagymértékben hozzájárulnak a gyógyuláshoz és a sikeres rehabilitációhoz.”

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika régi támogatói, a gyermekprogramok elmaradhatatlan szereplői, a közkedvelt Rippel fivérek is részt vettek a mulatságon.

A gyermekklinika által szervezett esemény létrejöttét és az önfeledt szórakozást a SOTE Játszóház Alapítvány, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ), a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum önzetlen segítsége tette lehetővé.

Az esemény a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója Dr. Holló József ny. altábornagy és a SOTE II. Számú Gyermekklinika igazgatója Dr. Szabó András igazgató főorvos között létrejött együttműködésnek megfelelően szerveztek meg.