Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hűvösvölgyi Ildikó kapta az idei Polgári Magyarországért Díjat
Hirdetés

A Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) kuratóriumának indoklása szerint Hűvösvölgyi Ildikó a magyar kultúra gyarapodását elősegítő művészi és szellemi tevékenységéért, a zeneművészeti ismeretterjesztésért végzett kiemelkedő munkásságáért, valamint kimagasló előadói, színművészi életpályájáért érdemelte ki az elismerést.

Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke méltatta a díjazottat. A dicsérő szavakat Szabó Anett szerkesztő-műsorvezető, az ünnepség moderátora olvasta fel.

Balog Zoltán szerint Hűvösvölgyi Ildikóról beszélni öröm és hálás feladat. Adni valamit annak, aki egész életpályája során mindig másoknak akart adni. Aki előadásával olyan közeget teremtett, amiben mindenki azt érezheti, hogy személyesen csak neki énekel, neki mondja a verset vagy prózát – hangsúlyozta.

Hűvösvölgyi Ildikót sokoldalú színésznőnek nevezte, aki pedagógusként is tevékenykedik. Úgy vélte, a pedagógus azt adja, amit kapott: tehetséget, majd az ennek kibontakoztatásához szükséges erőt és akaratot.

Korábban írtuk

Balog Zoltán méltatta a színésznő közösségépítő tevékenységét is. Mint mondta, ott van mindenütt, ahol ki kell állni polgári, keresztény és nemzeti értékekért. Olyan kapcsolatokat hoz létre, amelyekben az összetartozás mélyebb, magasabb eredetű.

„A szívemben öröm van, hála és szeretet” – hangsúlyozta Hűvösvölgyi Ildikó, hozzátéve, hogy egész életében csak tette a dolgát: színésznőként játszott, énekelt táncolt, verset mondott és tanított is a maga és mások örömére.

A 2005-ben alapított díj célja, hogy méltassa mindazokat a teljesítményeket, amelyek példát állítanak, emberi, szellemi értékeket hoznak létre és Magyarországot, a magyarságot és közösségét gazdagítják – hangoztatta Kavecsánszki Ádám, a PMA kuratóriumának elnöke.

A PMA idei tevékenységét összegezve felidézte, hogy az alapítvány megrendezte a miniszterelnöki évértékelőt és a kötcsei találkozót. Folytatták a Ligeti esték kulturális sorozatot, a hagyományos diplomata munkareggelit és a külügyi klubokat. Idén is átadták a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat, az alapítvány gondozásában megjelent Hidvégi Áron Az orbáni észjárás című könyve. Több hazai és nemzetközi eseményen vettek részt, többek között az Egyesült Államokban az ENSZ székházában rendezett konferencián. Idén is meghirdették a gyakornoki programot, a brüsszeli képviseletnél idén először indult ösztöndíjprogram. Emellett megalapították a Hunyadi János-díjat, az alapítvány első nemzetközi elismerését, amelyet először jövőre adnak át Brüsszelben.

Terveik szerint 2024-ben vidéki közéleti-kulturális programsorozat indul útjára, az alapítvány 20. jubileuma alkalmából pedig megemlékezéssel és más programokkal is készülnek majd – mondta Kavecsánszki Ádám.