Fotó: ShutterStock/Saku Schildt
Hirdetés

Ritka érdekes utat járt be a brit Bring Me the Horizon: a pályájukat kíméletlen deathcore-bandaként kezdték és egyből feltűnést keltettek, mert a kétezres évek közepén még kifejezetten szokatlan jelenségnek számított Oli Sykes frontember, ebben a műfajban nem igazán volt gyakori egy kifejezetten feminin külsejű énekes, a régimódi rockerek cikizték is ezerrel. Aztán a saját rajongótáborukkal is összetűzésbe kerültek, ugyanis lemezről lemezre egyre populárisabbakká váltak. A hörgés mellett egyre nagyobb szerepet kapott a tiszta vokál, a dalaikban a gitár mellett az elektronikus elemek is dominálni kezdtek és összességében is jóval slágeresebbek lettek. A kezdeti közönség egy jelentős része le is morzsolódott, de őket ez valószínűleg nem igazán izgatta, minden csalódott hallgatójuk helyett, talán túlzás nélkül, milliók érkeztek.

Ezt az evolúciót a magyar koncertjeik igencsak látványosan prezentálják: 2011-ben még a Dürer Kertben léptek fel, aztán hamar a Sziget nagyszínpadán találták magukat kiemelt idősávban, tavaly pedig megtöltötték a Papp László Sportarénát, és abban biztosak lehetünk, hogy a szintén tízezer feletti befogadóképességgel bíró Budapest Park sem lesz néptelen. Ez a hisztéria pedig nemzetközileg még fokozottabban érezhető, jelenleg az egyik legfiatalabb együttesről beszélhetünk, amely főfellépőként hívnak a legnagyobb európai metalfesztiválokra, olyanokra, amelyeken ezt a szerepet Guns N’ Roses- vagy Iron Mainden-kaliberű nevek szokták betölteni.

És a szakmai sikerek sem maradtak el, jelölték őket Grammy-re, nekik ítélték a legjobb alternatív/rock előadásnak járó BRIT-díjat, de megnyerték öt alkalommal a Heavy Music Awardsot, hét esetben pedig a nagy tekintélyű Kerrang! Awards díjátadón diadalmaskodtak.

A népszerű amerikai Youtube-csatorna műsorvezetője, Finn McKenty az elmúlt másfél évtized legmeghatározóbb bandájának nevezte őket, pedig a vlogger nem arról híres, hogy vajszívűen osztogatja a pozitív jelzőket. Viszont aligha lehet vitatkozni vele, hiszen, mint írtuk, a Bring Me The Horizon igencsak megosztotta a hallgatókat, ahogyan egyre populárisabbakká váltak, mégis ők diktálták a trendeket, a metalcore-szintéren felsorolni is lehetetlen lenne, hány együttes próbálja koppintani őket. Hasonló hatást előttük a Linkin Park gyakorolt a gitárzenében, de Chester Bennington halála óta lényegében átvették a helyüket a jelentőség tekintetében.

Korábban írtuk

Mindez a dalok mellett a látványos koncertjeiknek is köszönhető, amellett, hogy folyamatosan zakatolnak a láng- és a füstgépek, rendkívül kreatív és turnéként változó színpadkép jellemzi a fellépéseiket. És, miként említettük, jelenleg a legnagyobb európai fesztiválokat járják, így garantáltan az eddigi leggrandiózusabb show-val készülnek nálunk is.