Szlovákia újra bejegyeztette magának a Tokaj védjegyet – közölték Pozsonyban. – A Szlovák Nemzeti Párt Ján Slaby államtitkár révén minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy a márkavédjegyek elektronikus jegyzékében Szlovákiából a Tokaji Szőlészeti Térség (Tokajská vinohradnícka oblast) is szerepeljen – közölte Peter Palus, az SNS szóvivője a SITA hírügynökséggel csütörtökön.

Az ügy Szlovákiában az után került újra az érdeklődés középpontjába, hogy Magyarország Tokajra változtatta a Tokaji bor elnevezést, azt 2009 júliusában bejegyeztette, és az Európai Bizottság mindezt jóváhagyta. A szlovák fél azt állítja: Budapest önkényesen járt el, mert a felek megegyeztek abban, hogy minden változást előre megvitatnak és egyeztetnek. A magyarok az Európai Bizottságnál is kérvényezték a változást, az EB ezt elfogadta, és 2009. december 1-jén közzétette. Szlovákia már 2009 márciusában kérte, hogy a Tokaj megnevezést szlovák részről vegye fel a bizottság a jegyzékbe, de Pozsony kérése akkor elutasításra talált.

A szlovák földművelési minisztérium a magyar védjegyjóváhagyását kifogásolta az EU földművelési és vidékfejlesztési biztosánál, levelet küldött Mariann Fischer Boel EU-biztosnak, segítségét kérve Pozsony számára.

Ján Slaby államtitkár azután Brüsszelben tárgyalt az EU földművelési és vidékfejlesztési bizottságával. – Elegendő elvi és tárgyi bizonyítékot hoztunk fel, így aztán kemény és hosszan tartó tárgyalások után sikerült pozitív eredményt elérnünk – ismertette a tárgyalások eredményét Palus. A változásra az idén februárban került sor. – Elégtétel számunkra, hogy a változást ugyanazzal az időponttal ismerték el, mint a magyarokét tehát 2009. augusztus 1-jével – jegyezte meg.

(somogytv.hu)