Izgalmasan magyar
Gléda vendéglő, Budapest, Mikoviny utca 2.Kerekes Sándor nevét a magyar vendéglátás gasztroforradalomnak is nevezett minőségelvű megújulását figyelemmel követők a kétezres évek első évtizedében jegyezhették meg. Ő váltotta Takács Lajost a Gold bisztró élén, majd az Almáriumban dolgozott. Nevéhez kötődik az Őshonos Delikát nevű ínyencbolt, amely a magyar őshonos állatok húsából készült termékeket forgalmazott a XIII. kerületben, majd ez az üzlet is a séf új éttermének helyszínén, a Glédában nyitott újra.
A beltér jól kitalált, megnyerő, elegáns, de feszengésmentes. A kiszolgálás kifogástalan, kedves, kommunikatív, az árak középmagasak, értékarányosak.
Az étlap jól átgondolt, minden fogás kóstolásra csábít. A konyha elsősorban a magyar ízharmóniákra épít, de kitekint a nemzetközi gasztronómiára is. Kínálnak egyik oldalról kovászosuborka-krémlevest, szürkemarha-gulyást, szürkeharcsa-paprikást, mangalicatarját friss lecsóval, másik oldalról „Boulanger” csirkemellet vagy szarvasgerincet cumberlandszósszal.
Indításnak mentás zöldborsókrémlevest kértünk, amit mangalicasonkába tekert kecskesajtbetéttel szolgáltak fel, valamint nyári szarvasgombás kacsamájterrine-t. Főételünk bőrön sült fogasfilé volt, amelyet parajos tagliatelle-ágyon kínáltak. Desszertképpen friss gyümölcsökkel ékített citromos posset-t kértünk. Ételeink kiválóak voltak, mind tálalásra, mind ízre, mind állagra, legkiemelkedőbbnek a terrine-t éreztük, ez látványra is művészi alkotással ért fel.
A több mint száztételes borlap, néhány francia nedűt leszámítva, magyar borokat kínál, Kárpát-medencei kitekintéssel. Összességében kiváló hely a Gléda, ajánlható minden ínyencnek, aki díjazza a klasszikus magyar ízek magas szintű, vibrálóan izgalmas interpretálását.