A Tizennégy Segítőszent ünnepe június 12-dike, mindegyikhez egy-egy adott nehézség esetén imádkoznak: Györgyhöz bőrbetegségben, Balázshoz torokbajban, Erazmushoz altesti fájdalmakban, Pantaleonhoz minden betegségben, Vitushoz a szemérem elleni kísértésben, Kristófhoz az utak veszedelmei ellen, Déneshez a veszettségben, Cirjékhez a pokoli kígyó incselkedése esetén, Akáciushoz a halálfélelemben, fejfájásban, Eusztakhoz a reménytelenségben, Egyedhez epilepsziában, Margithoz a veszélyben forgó asszonyok, Katalinhoz a bűnbánást késleltető okok esetén, Borbálához az utolsó szentségek fölvételében.

Az aratókoszorú régen templomi szentelmény volt, de a tridenti zsinat száműzte a népi szakralitásból.

Az Apostolok oszlása 15-dike, a népi szakralitásba tették át.

Isten éltesse

Lukréciákat, Hajnákat, Koppányokat (9.), Amáliákat, Almákat (10.), Nórákat, Liliket, Olgákat (11.), Nelliket, Dalmákat (12.), Henrikeket, Jenőket, Ernesztákat (13.), Örsöket, Zalánokat (14.), Egonokat, Rolandokat, Henrikeket (15.)

Vallási ünnepek

Benedek, Európa védőszentje (11.), Lellisi Kamill (14.), Bonaventura (15.)

Csillagos égbolt

Napunk 9-én 4 óra 56 perckor jön föl és 20 óra 41 perckor bukik alá. Holdunk az újhold második napjában van, 6 óra 13 perckor kel és 20 óra 58 perckor távozik. A Merkúr 9-én alsó együttállásban a Nappal, a Vénusz a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz és az Uránusz úgy kereshető, mint egy héttel ezelőtt.

Népi időjóslás

Az Apostolok oszlása napján (15.) északi főszél drágaságot jelez, tavaszra fölmegy a búza ára. Kilenc zivatar támad ezen a napon, és a villám belecsap a búzakeresztekbe.

Hankó Ildikó