A jótékonysági rendezvény este fél nyolckor kezdődik a zsigárdi szabadtéri színpadon, amennyiben az időjárás közbeszól, a rendezény helyszíne a római katolikus templom lesz.

Kiss László, a zsigárdi Kulturális-Közösségi Központ vezetője jelezte, hogy az egy estés rendezvényt kulturális fesztivállá bővítenék. A gondolatot tett követte, s az idén a fesztivál július 2 és augusztus 2 között zajlik majd.

Az első napokban – július 2-5 között – gyermek és felnőtt néptánc és népzenei táborral várják a szervezők és a Tükrös zenekar az érdeklődőket. Néptáncoktatás folyik majd kezdőknek és haladóknak. Az esti mulatságokról szín-és bábszínházi előadások és táncház gondoskodik majd. Népi játékokat, mondókákat, dalokat is tanulhatnak az óvodások és a kisiskolások.

A fesztiválon lesznek kézműves foglalkozások, íjászat, gólyalábozás és kemencés ételeket is kóstolhatnak az ínyencek. A fesztivál keretén belül kerül sor július 3-án a népdalénekesek és kamara népdalkörök országos vetélkedőjére, amely 10 órakor kezdődik a Kulturális –Közösségi és Tájékoztató Központan. Július 4-én a tájházba várják a vendégeket. 14 órakor Zsapka Attila mutatja be gyermekműsorát, Gál Tamás pedig Arany János: A nagyidai cigányok című művét adja elő. Ugyanezen a napon, este hét órától Verséneklők fesztiválja lesz a szabadtéri színpadon. Vendégszereplők a Kor-Zár együttes, az Arcok énekegyüttes, Gál Tamás, Kis Szilvia, a Kaláka együttes, a Credo együttes.

Az ínyenceket vigadalomra is várják július 5-én. A zsigárdi tájház kemencéi tárják fel titkukat, a sült ételekből válogathat mindenki. Este fél hétkor a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja és a népdalénekesek és kamara népdalkörök országos vetélkedőjének díjátadó gálaműsorát tekinthetik meg. A győri Lippentő néptáncegyüttes, a pozsonyi Karas Ševčenko ukrán folklóregyüttes, a révkomáromi Rév zenekar, a pozsonyi Muzička zenekar, a budapesti Tükrös zenekar a díjazott népdalénekesek szórakoztatják a közönséget.

Július 14 és 19 között rendezik meg a Kistérségi kézműves tábort. Az apácaszakállasi Húrvirág együttes és az Arcok énekegyüttes résztvételével zajlik majd augusztus 2-án, este 7 órától a Keresztény egyházi-könnyűzenei koncert.

(Felvidék Ma)